Wednesday, April 24, 2013

Tort Stracciatella/ Stracciatella layer cake

Jakieś 3 miesiące temu dostałam od koleżanki Anitki G przepis na tort stracciatella. Patrząc na przepis wiedziałam, że stanie się jednym z moich ulubionych ciast ;) I tak się stało. Jest przepyszny i serdecznie go polecam!
--------------------------------
About 3 months ago I got from my friend - Anitki G, the recipe for the Stracciatella layer cake. Looking at the recipe, I knew that it would become one of my favorite cakes;) And so it happened. It is delicious and warmly recommend it!

 


 
 
 
 
 
Składniki na ciasto:
• 5 jajek
• 250 g jasnego brązowego cukru
• 75 g gorzkiej czekolady
• 150 g masła
• 50 g kakao
• 60 ml mocnej kawy
• 100 g kwaśnej śmietany
• 3 łyżki mleka
• 200 g mąki pszennej
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W niedużym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.
Mikserem ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa śmietankowa stracciatella:
• 600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
• 250 g serka mascarpone, schłodzonego
• 2 - 3 łyżki cukru pudru
• 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.
Dodatkowo:
• 1 szklanka mocnej herbaty
• 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych
Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego. Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/2). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.
Włożyć do lodówki na min 3 godziny.

Ps: Zamiast kwaśnej śmietany można dodać jogurt naturalny. Ja piekłam w okrągłej formie - ok 24 cm. Dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia zamiast 1/2. Nie wykładałam formy papierem do pieczenia.
Aby masa śmietankowa przetrwała dłuższy okres proponuje dodać ok 1 łyżki żelatyny.
Wierzch można polać polewą czekoladową - patrz: Polewa czekoladowa

-----------------------------------------------
Ingredients for the dough:
5 eggs
• 250 g light brown sugar
• 75 g of dark, bittersweet chocolate
• 150 g of butter, unsalted
• 50 g of unsweetened cocoa
60 ml strong coffee
• 100 g sour cream
3 tablespoons milk
• 200 g of wheat flour
half a teaspoon of baking soda
half a teaspoon of baking powder
pinch of salt

All of the ingredients should be at room temperature.In a small saucepan melt the butter. Remove from the heat, add the broken chocolate. Wait until it is dissolved, stirring occasionally. Set aside.In a bowl, mix the cocoa, coffee, cream and milk - that there was no lumps. Set aside.
Sift the flour with the powder, baking soda, salt. Set aside.
With an electric mixer beat the eggs with brown sugar, clarity and fluffy (for 8 - 10 minutes). Add the melted chocolate and butter, cocoa and cream batter - blend. Add a sieved flour and mix with a spatula - only to combine the ingredients. Grease the mold size 20 x 30 cm with butter and  put into the mold a baking parchment paper.

Pour the prepared batter into the mold, align. Bake at 160 º C (320F) for about 30-40 minutes or until a stick will be dry. Remove, allow to cool. Cut lengthwise into two parts.
Creamy Stracciatella mass:
600 ml heavy/tick cream, chilled
• 250 g mascarpone cheese, chilled
2 - 3 tablespoons powdered sugar
• 50 grams milk chocolate, grated on a grater with large mesh

Whip heavy cream, adding the powdered sugar at the end. Whipped, add in three parts to the mascarpone cheese and mix gently. Add the chocolate and mix.

In addition:
1 cup of strong tea
• 50 grams milk chocolate, grated on a grater with large

Lay one of the pieces of cake on a platter. Soak strong tea (for example, a half cup to 1 top). Put on it a half of creamy mass. Place second chocolate pieces of cake, soak the tea. Coat the final portion of the cream cream (1/2). Grate chocolate on top.
Put in the refrigerator for min 3 hours.
Ps: You can add sour cream yogurt. I baked in a round form - about 24 cm and added 1 teaspoon of baking powder instead of the half. I did not use baking paper.
The creamy mass will survive longer periodif you add about 1 tbsp gelatin.
You can pour the cake on top - see Chocolate glaze

 

1 comment:


  1. bardzo lubię takie torciki z kawałkami czekolady, na pewno był bardzo smaczny, niebawem u mnie pojawi się też torcik stracciatella z truskawkami, na który serdecznie zapraszam :)))

    ReplyDelete