Saturday, June 22, 2013

Pavlova z czekoladowym mascarpone i owocami/ Pavlova with chocolate mascarpone and fruit

Co zrobić z dużą ilością białek, które stoją samotnie w lodówce ... ??? Najlepszy deser na świecie - Bezę Pavlova. I tym sposobem kolejna beza znalazła się na moim blogu - tym razem z czekoladowym nadzieniem i dużą ilością owoców ;) Uwielbiam takie ciasta !!!!!!!!!!
------------------------------------
What to do with a lot of egg whites standing alone in the refrigerator ... ? The best dessert in the world - Pavlova`s meringue. And this means another meringue on my blog - this time with a chocolate cream and lots of fruits;) I love this cake!!!!
 





 
Składniki:

Ciasto:
7 białek
1,5 szkl cukru pudru
6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (350 F). Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier - po 1 łyżce. Każdorazowo dokładnie mieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać sok i wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20-25 cm. Wyłożyć masę na papier i uformować bezę, tak, aby w środku było zagłębienie. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C (225 F). Piec 1,5 h. Wyjąć i wystudzić.

Krem czekoladowy:
250 g sera mascarpone
250 g cream cheese Philadelphia lub innego
2/3 szkl cukru pudru
1/2 szkl maślanki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki kakao, niesłodzonego

Sery wymieszać z cukrem, aż utworzą jednolitą konsystencję. Dodać pozostałe składniki - wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Dodatkowo:
250 g borówek
150 g malin

Do  bezy wyłożyć krem, wyrównać. Na masę położyć owoce. Smacznego :)
---------------------------------------
Ingredients:

Meringue:
7 egg whites
1.5 cup powdered sugar
6 teaspoons potato flour
1.5 teaspoon of lemon juice or wine vinegar

Preheat the oven to 175 degrees C (350 F). Beat the whites to stiff. Gradually add sugar - 1 table spoon. In each case thoroughly mixed. Add flour and mix. Add juice and mix. On the baking paper draw a circle with a diameter of 20-25 cm. Put the weight of the paper and form a meringue, so that the inside was recess. Put in the oven and immediately reduce the temperature to 100 degrees C (225 F). Bake 1.5 h. Take out from oven and cool.

Chocolate cream:
250 g mascarpone cheese
250 g Philadelphia cream cheese or other
2/3 cup powdered sugar
1/2 cup buttermilk
1 tablespoon vanilla extract
4 tablespoons cocoa, unsweetened

Mix cheese with sugar until well combined. Add remaining ingredients - mix. Refrigerate for 30 minutes.

In addition:
250 grams blueberries
150 grams raspberries

Put the cream in meringues. On the cream put fruit. Enjoy :)


5 comments: