Thursday, April 11, 2013

Tiramisu z borówkami i malinami/ Tiramisu with blueberries and raspberries

Mój małżonek zażyczył sobie tiramisu... Więc wpadłam na pomysł przygotowania go z owocami, które akurat miałam w domu: borówki i maliny. Jak wyszło? Obłednie ;) Polecam ;)
---------------------------------------
My husband asked me yesterday about the tiramisu ... So I had the idea to prepare it with fruit, which had at home: blueberries and raspberries. How it came out? Insanely ;) Recommend ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto: Patrz Tiramisu, tylko zmniejszamy proporcje na 2 pucharki:
0,5 szkl kawy expresso (niesłodzonej)
20 ml koniaku lub grappy lub likieru
300 g borówek
100 g malin
2 żółtka
130 g mascarpone (jeśli ktoś woli bardziej gęstą masę należy zwiększyć ilość do 150g)
1/8 szkl cukru
kakao i cukier puder do posypania (nie jest to konieczne)
36 szt biszkoptów Nilla wafers bądź 90 -100 g zwykłych biszkoptów

Utrzeć żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Stopniowo dodawać serka i dalej ubijać na gładką masę.
W oddzielnej misce wlać alkohol, kawę  i wymieszać. Odsttawić na bok. Ostudzić.
Do pucharków wkładać warstwami: namoczone w kawie biszkopty, krem, borówki, namoczone biszkopty, krem, borówki i maliny.
Wstawić do lodówki na min 3 godziny. Przed podaniem posypać wierzch kakao i/lub cukrem pudrem.

Smacznego :)
---------------------------------------
Cake: See Tiramisu - Italian cake, just reduce the proportions to 2 cups:
0.5  cup of expresso coffee (unsweetened)
20 ml cognac or grappa and liqueurs
300 g of blueberries
100 g of raspberries
2 egg yolks
130 g mascarpone cheese (if you prefer a more thick mass should increase up to 150g)
1/8 cup of sugar
cocoa and powdered sugar for sprinkling (not necessary)36 pcs Nilla wafers biscuits or 90 -100 g of ordinary biscuits
Whip egg yolks with the sugar until well combined. Gradually add cheese and then whisk until smooth.
In a separate bowl - pour alcohol with coffee and mix. Set aside. Cool.Put in the cups: biscuits soaked in coffee, cream, blueberries, soaked biscuits, cream, blueberries and raspberries.Put into the refrigerator for a minimum of 3 hours. Before serving sprinkle the top of the cocoa and / or powdered sugar.
Enjoy ;)

No comments:

Post a Comment