Czas na wypróbowanie nowych przepisów. Dzisiaj enchilada z kurczakiem ;) Polecam obie wersje: łagodną i bardzo ostrą....
-----------------------------------
Time to try new recipes. Chicken enchilada today;) I recommend both versions: mild or very spicy....
0,45 kg (1 funt) mielonego mięsa z kurczaka
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekana
1 łyżka kminku
1 łyżeczka startego cynamonu
1 łyżeczka ostrej przyprawy chilli
1 łyżeczka startej kolendry
2 łyżki sosu pomidorowego
1 puszka pokrojonych pomidorów (0,41 kg/ 14 i 1/2 oz)
1/2 szkl czerwonego wina
1/2 szkl wody
8 małych pszennych tortilli
1/2 szkl startego sera cheddar
sól i pieprz świeżo zmielony
Smażyć mięso w rondlu tzw nonstick (w którym nie przywierają przyprawy) przez ok 4-5 minut. Dodać cebulę i czosnek i gotować przez kolejne 1- 2 minuty. Dodać kminek, cynamon, chilli, kolendrę i gotować (cały czas mieszając) przez kolejne 1-2 minuty. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez kolejną 1 minutę. Dodać połowę pomidorów z puszki, czerwone wino i wodę, następnie przyprawić solą i pieprzem, wg. uznania. Dobrze wymieszać, przykryć i dusić przez ok 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (350 F).
Na tortillę wyłożyć po łyżce nadzienia, w linii wzdłuż osi tortilli i zawinąć na końcach oraz boki aby uformować paczuszki. Powtórzyć czynność z pozostałymi tortillami. Umieścić enchilady, bocznym łączeniem do dołu, w żaroodpornym naczyniu. Polać pozoostałymi pomidorami z puszki. Posypać serem i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez 10 minut lub do momentu, aż ser będzie zarumieniony. Podawać po wyjęciu.
Ps. Zamiast 1 łyżeczki ostrej przyprawy chilli można dodać 1 łyżeczka słodkiej papryki - jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję dania
Zamiast pomidorów w puszce, dodałam 2 soczyste pomidory (pokrojonymi w kostkę) jako nadzienie oraz 8 łyżek sosu pomidorowego polane na enchilady (po 1 łyżce na 1 tortille).
Inspiracja: "Ground beef, chicken & turkey ... made simple". Oryginalny przepis jest z wołowiną.
------------------------------------
Ingredients:
0,45 kg (1 pound) ground chicken
1 onion, chopped
2 garlic cloves, chopped
1 Tbsp sumin seeds
1 tsp ground cinnamon
2 tsp hot chilli powder
1 tsp ground coriander
2 Tbsp tomato paste
1 (14 1/2-ounce/ 0,41 kg) can diced tomatoes
1/2 cup red wine
1/2 cup water
8 small flour tortillas
1/2 cup cheddar cheese
salt and pepper freshly ground
Dry-fry the ground beef in a nonstick skillet for 4-5 minutes. Add the onion and garlic and cook for an additional 1-2 minutes. Add the cumin seeds, cinnamon, chilli powder and coriander and cook, stirring continuously, for 1-2 minutes. Stir in the tomato paste and cook for an additional minute. Add half the tomatoes, the red wine and water then season with salt and pepper. Stir well, cover and stimmer for about 10 minutes. Preheat the oven to 180 C/ 350 F. Spoon some of the chilli filling in a line down the centre of each tortilla and fold in the ends and sides to form a package. Place the enchiladas, seam side down, in an ovenproof dish and spoon over the remaining diced tomatoes. Sprinkle with the cheese and bake in the oven for 10 minutes or until the cheese will be golden. Serve immadiately.
Ps. Instead of 1 teaspoon hot chili powder, you can add 1 teaspoon sweet paprika - if you prefer a milder version of the dish
Instead of canned tomatoes, I added two juicy tomatoes (diced) as a filling, and 8 tablespoons of tomato sauce on the enchiladas (1 table spoon for 1 tortilla).
Inspiration: "Ground beef, chicken & turkey ... made simple". The original recipe is with ground round beef.
No comments:
Post a Comment