Tuesday, December 10, 2013

Wuzetka mojej mamy/ My mom`s cake - wuzetka

Uwielbiam przepisy mojej mamy - są przekazywane z pokolenia na pokolenie i modyfikowane przez każde z pokoleń ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na wuzetkę. Pyszne połączenie ciasta czekoladowego z białą masą, pod polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Szkoda tylko, że tak szybko znika z talerza :)
-----------------------------------------
I love my mom's recipies that are passed on from generation to generation and modified by each of generation ;) Today I am presenting the recipe for wuzetka. A delicious combination of chocolate cake with white cream, under chocolate sauce and coconut flakes. It is a pity that this cake  disappears so quickly from our plates :)





Składniki na formę 9 cali x 12 cali / 23 cm x 30,5 cm:
Ciasto:
2 jajka
250 g margaryny lub niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
1 szkl kwaśnego mleka
3 łyżki niesłodkiego kakao
1 łyżka sody
2 szkl mąki pszennej uniwersalnej
1 szkl cukru
1. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C/ 350 stopni F.
2. Dodać jajka i wymieszać.
3. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą.
4. Dodawać na zmianę mąkę i kwaśne mleko, za każdym razem dobrze mieszając.
5. Dodać kakao i wymieszać.
6. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do formy. Piec 1 godzinę.
7. Wyjąć i ostudzić. Przedzielić na pół.
  
Krem:
250 g niesolonego masła - min 82% masła, w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru pudru
1 szkl kwaśnego mleka lub serka waniliowego
2 cukry waniliowe (każdy 0.32oz/ 9g)
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na gładką i puszystą masę.
2. Powoli dodawać po 1 łyżce kwaśnego mleka, za każdym razem mieszając.
  
Polewa czekoladowa:
62,5 g margaryny lub nesolonego masła
3 łyżki śmietany
6 łyżek cukru
3 łyżki kakao
1. Składniki włożyć do małego garnka. Gotować na małym ogniu, do rozpuszczenia składników.
Dodatkowo
1/2 szkl wiórków lub płatków kokosowych
  
1. Na pierwszą część ciasta wyłożyć równo krem. Przykryć drugą częścią ciasta.
2. Wierzch polać polewą czekoladową. Odstawić ciasto na 15 minut. Posypać wiórkami.
Smacznego :)
---------------------------------------------

Ingredients (9 x 12 inches / 23 x 30.5 cm baking pan):

Cake:
2 eggs
250 g unsalted butter or margarine, at room temperature
1 cup sour milk
3 tablespoons baking cocoa
1 tablespoon baking soda
2 cups all-purpose flour
1 cup sugar
1. Cream the margarine and sugar until smooth and fluffy. Preheat the oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
2. Add eggs and mix.
3. In a separate bowl, mix the flour with the baking soda.
4. Alternately add flour and sour milk, stirring after each addition.
5. Add cocoa and mix.
6. Line a baking pan with parchment paper. Put batter into the baking pan. Bake for 1 hour.
7. Remove and cool. Divide in half.

Cream:
250 g unsalted butter- at least 82% of  butter , at room temperature
1 cup powdered sugar
1 cup sour milk
2 vanilla sugar (0.32oz / 9g each)
1 .Cream the butter with powdered sugar and vanilla  sugar until smooth and fluffy.
2. Slowly add sour milk, 1 tablespoon a time, stirring after each addition.


Chocolate glaze:
62.5 g margarine or unsalted butter
3 tablespoons sour cream
6 tablespoons sugar
3 tablespoons baking cocoa
1. Put the ingrediients into a small pot. Cook over low heat to dissolve ingredients.


Additionally:
1/2 cup coconut flakes

1. Put evenly cream into a first cake layer. Cover with a second cake layer.
2. Pour chocolate sauce over the top. Set aside for 15 minutes. Sprinkle with coconut flakes.

Enjoy :)

4 comments:

  1. Ciacho wygląda przepysznie. Zjadłabym nawet nie jeden taki kawałek :). Oj nie dziwie się, że znika tak szybko :)

    ReplyDelete
  2. Wuzetka, mmm, każdy przepis jest super, a modyfikowane dodają charakteru ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tez tak mysle :) a mamine sa zawsze najlepsze :)

      Delete