Sunday, April 7, 2013

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym/ Pork in sweet & sour sauce

Gdy miesiąc temu byliśmy w Waszyngtonie, jedliśmy między innymi świetną wieprzowinę w chińskiej restauracji. Była tak pyszna, iż chciałam sama spróbować zrobić coś właśnie z kuchni azjatyckiej, jednakże używając warzyw dostepnych w prawie każdym sklepie, bez wybierania się do marketu. Smak tej potrawy zachęcił mnie do dalszych eksperymentów z kuchnią azjatycka, więc poniższa propozycja jest pierwszą z wielu....
-----------------------------------
When we were in Washington a month ago, we ate a great pork in a Chinese restaurant. It was so delicious that I wanted to try to do the same thing from Asian cuisine, but using vegetables available in almost every shop, without going to the mall. The taste of this dish encouraged me to further experiment with Asian cuisine, so the following proposal is the first of many ....
 

 




Składniki:
200 - 250 g polędwicy wieprzowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cajun,
pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki chilly
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 papryka czerwona
1 cebula (średnia)
4 średnie pieczarki
1 torebka ryżu (100g)
2 zabki czosnku
2 garście kapusty, pokrojonej w paski 0,5 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanych orzechów pinowych
150 g sosu słodko - kwaśny (ja używam Asian sweet and sour sauce)

Poledwiczki pokroić wzdłuż na kawałki (ok 2 cm średnicy), a następnie w poprzek włókien na bardzo cienkie plasterki (grubość ok 3 mm). Doprawić cajun i pieprzem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę ok 2 cm. Kapustę pokroić w paski na ok 0,5 cm. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Patelnię rozgrzać z oliwą. Dodać pieczarki, smażyć ok 3 minut. Dodać kapustę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać paprykę, cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu kolejne 4 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dodać imbir i wieprzowinę. Smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Dodać sos w dwóch partiach. Dusić ok 10 minut, aż kapusta i papryka będą miękkie.
Ugotować ryż zgodnie z opisem na opakowaniu.
Podawać na gorąco z ryżem (ryż może być podawany w osobnej miseczce). Posypać mięso orzeszkami.

Smacznego ;)
-------------------------------------

Ingredients:
200 -250 g pork tenderloin
1 tablespoon of potato flour
1 tablespoon cajun,
freshly ground pepper
1 teaspoon of ginger
1/2 tsp chilly
1/2 teaspoon sweet paprika
1 bell pepper - red
1 onion (medium)
4 medium champignons
1 bag of rice (100g)
2 cloves of garlic
2 handfuls of cabbage, cut into strips 0.5 cm
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon chopped pin nuts
150 g sweet sauce - sour (I use Asian sweet and sour sauce)

Cut tenderloin lengthwise into pieces (about 0.80 inches in diameter), and then across the grain into very thin slices (thickness of about 0.12 inches). Sprinkle with cajun and pepper. Coat with flour potato. Peppers, onions and champignons cut into cubes about 0.80 inches. Cabbage cut into strips to about 0.20 inches. Cut the garlic into thin slices.
Heat a frying pan with olive oil. Add the mushrooms and cook about 3 minutes. Add cabbage and cook for another 2-3 minutes. Add peppers, onion and garlic and cook over medium heat another 4 minutes, stirring constantly with a wooden spoon. Add the ginger and pork. Cook another 5 minutes, stirring. Add sauce. Simmer about 10 minutes, until the cabbage and peppers are soft.
Cook the rice according to the description on the package.
Serve with warm rice (rice can be served in a separate bowl). Sprinkle meat with nuts.
Enjoy;)


No comments:

Post a Comment