Monday, September 29, 2014

Sernik z mascarpone

Dawno nie robiłam sernika, więc czas to nadrobić. Dzisiejszy przepis to połączenie mielonego twarogu i serka mascarpone. A wynik? Bardzo delikatny sernik, rozpływający się w ustach ;) W połaczeniu z czereśniami i czekoladowo- truskawkowym ganache - pyszności ;) !!!




Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego, nie słodkiego i niesolonego
6 jajek
1 szkl drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 ml serka mascarpone
1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej

Dodatkowo:
czekoladowo- truskawkowy ganache - patrz poniżej
450 ml czereśni z puszki
1. Piekarnik nagrzać do 260 stopni C/ 500 stopni F. Tortownicę wyłożyc papierem do pieczenia.
2. Ser ubić z cukrem na gładką masę.
3. Dodawać po 1 jajku, każdorazowo mieszając po każdym dodaniu.
4. Dodać ekstrakt oraz mąkę. Wymieszać.
5. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
6. Wlać do formy, włożyć czereśnie, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C/ 225 stopni F i piec kolejne 45- 50 minut.
Ps. Folię można zdjąć na ostatnie 10 minut pieczenia.
7. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Polać ganache. Przyozdobić truskawkami.
8. Wstawić do lodówki na noc.

Czekoladowo- truskawkowy ganache:
3,5 łyżki śmietany kremówki
1,5 łyżki serka mascarpone
1 łyżka sosu truskawkowego
12 łyżek mlecznych kawałków czekoladowych (groszków lub chipsów)
truskawki pokrojone na pół
1. W małym garnku wymieszać śmietanę, serek i sos na małym ogniu.
2. Zestawić z palnika i dodać kawałki czekoladowe. Mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady - na gładką masę.
3. Polać sernik i przyozdobić truskawkami.
Smacznego :)

Ciacho na widelcu

17 comments:

  1. Bardzo apetyczny ,skąd truskawki?

    ReplyDelete
  2. Bardzo apetyczne ciasto. Serniki zajadam zawsze z wielkim apetytem ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje ;) rzeczywiscie polaczenie tych skladnikow jest rewelacyjnie ;)

      Delete
  3. Piękny sernik ci wyszedł :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
  4. mniam! wygląda idealnie! kocham takie serniki!

    ReplyDelete
  5. Twój sernik musiał być wspaniały!

    ReplyDelete
  6. no dobra, rezerwuję kawałek! :-))

    ReplyDelete
  7. Mmm, wygląda po prostu idealnie :)

    ReplyDelete