Tuesday, April 9, 2013

Czekoladowe ciasto ze śliwkami/ Chocolate cake with plums

Ponieważ wiosna za oknem (jakieś 26 stopni C), więc nadszedł czas na wypieki z owocami. Dzisiaj nowa propozycja: ciasto ze śliwkami. Bardzo mokra i jakże przepyszna. Smacznego:)
-------------------------------
Because the spring outside (about 78 degrees F), so it's time for cakes with fruit. Today, the new proposal: cake with plums. Very wet and very delicious. Enjoy :)
  
 



 

 
Składniki:
1 i 3/4 mąki tortowej
3/4 szkl ciemnego kakao (niesłodzonego)
3/4 szkl białego cukru
3/4 szkl brązowego cukru
2 łyżeczki kawy zbożowej
0,5 - 1 kg soczystych śliwek
1 szkl maślanki
1/2 kostka masła (100 g)
1/4 szkl oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
szczypta soli
maliny do przybrania

Śliwki, pokroić w kostkę. Oprószyć cukrem i odstawić na 1 h.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (350 F). Masło roztopić w garnku i ostudzić. Wymieszać kakao, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej (dużej) misce ubić jajka z cukrem białym i brązowym, aż stanie się gładką masą. Dodać masło, olej i ekstrakt - wymieszać. Do masy z jajkami dodać naprzemiennie wymieszane suche składniki z maślanką. Dobrze wymieszać po każdym dodaniu składników. Formę na ciasto wysmarować masłem. Wlać połowę masy czekoladowej, wyłożyć śliwki, wylać kolejną masę i znowu  położyć śliwki. Włożyć ciasto do piekarnika. Piec 45 minut. Ciasto ostudzić i wyjąć z formy. Przygotować polewę.

Polewa - patrz Czekoladowa polewa

Smacznego ;)
--------------------------------------------------
Ingredients:
1 and 3/4 of flour
3/4 cup dark cocoa powder (unsweetened)
3/4 cup of white sugar
3/4 cup brown sugar
2 tsp grain coffee
0.5 - 1 kg juicy plums
1 cup buttermilk
1/2 cup of  unsalted butter (100 g)
1/4 cup oil
1 tablespoon vanilla extract
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
pinch of salt
raspberries for garnish

Diced plum. Sprinkle with sugar and set aside for 1 hour
Preheat oven to 180 degrees C (350 F). Melt the butter in a pan and let cool. Mix cocoa, flour, baking soda, baking powder and salt. In a separate (large) bowl, beat the eggs with white and brown sugar until it becomes smooth. Add the butter, oil and extract - mix. To the mass of the eggs alternately add dry ingredients and buttermilk. Mix well after each addition. Grease a baking pan with butter. Pour half of the chocolate mass, put in plums, pour the mass and again plums. Place the cake in the oven. Bake for 45 minutes. Cool and remove from the mold. Prepare the glaze.

Glaze - see Chocolate glaze

Enjoy;)



No comments:

Post a Comment