Monday, April 22, 2013

Lasagne z dorszem i pomidorami/ Lasagna with cod and tomatoes

Co byście powiedzieli na lasagne - ale nie z mięsem mielonym a z rybą np.: z dorszem, gdyż go bardzo lubię ;) i pomidorami... Brzmi ciekawie? A gdy dodamy kapary - delicja ;) Pierwszy raz jadłam ją u znajomych, więc dlaczego nie powtórzyć tego smaku ...
-----------------------------------
What would you say about lasagne - not with ground meat but with fish: cod, because I really like it;) and tomatoes ... Sounds interesting? And when we add the capers - delicious;) The first time I ate it at friends house, so why not repeat that taste ...

 



 


Składniki:
250 g makaronu lasagne
800 - 1000 g polędwicy z dorsza (ja osobiście preferuję większą ilość dorsza) - bez skóry
150 g kaparów
750 - 800 g pomidorów z puszki, pokrojonych w plastry
250 g passaty pomidorowej (można dodać więcej pomidorów, wtedy passata nie jest konieczna)
1 łyżka oliwy
2 łyżki oregano
sól, pieprz świeżo zmielony
100 g parmezanu, starty
50 g cheddaru, starty

Dorsza wymyć, lekko posolić, odstawić na min 30 minut. Kapary odsączyć z zalewy. Pomidory pokroić w plastry. Dorsza owinąć bardzo szczelnie folią aluminiowej i wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze ok 200 stopni C (392 F). Wyjąć z piekarnika, odsączyć z wody, podzielić na cząstki i usunąć ości, jeśli były. Dorsza podzielic na 2 równe części, Pomidory i passate podzielić na 3 równe części, Kapary podzielić na 2 równe części. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć pomidory z passatą, nastepnie dorsza, posypać kaparami i 1  łyżką oregano. Przykryć płatami makaronu. Czynność powtórzyć. Na makaron położyć pomidory i passatę, posypać serem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (350 F) i piec ok 40 minut.
---------------------------------------------------

Ingredients:
250 g of lasagna noodles
800 - 1000 g fillet of cod (I personally prefer more cod) - without skin
150 g capers
750 - 800 g tinned tomatoes, sliced
250 g of tomato passata (you can add more tomato, then passata is not necessary)
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons oregano
salt and freshly ground pepper
100 g Parmesan cheese, grated
50 g cheddar, grated

Wash cod, salt lightly, let stand for a minimum of 30 minutes. Drain the capers. Tomatoes cut into slices. Wrap the cod very tightly with aluminum foil and put in the oven for 10 minutes at about 200 degrees C (392 F). Remove from the oven, drain off the water, split into pieces and remove the bones if they were. Divide the cod into 2 equal parts. Divide the tomatoes and passate into 3 equal parts. Divide capers into 2 equal parts. Put the tomatoes with passata into ovenproof dish, then cod and sprinkle with capers  and 1 tablespoon of oregano. Cover the lasagna noodles. Repeat this step. Place the tomatoes and passata on noodles, sprinkle with cheese. Preheat oven to 180 degrees C (350 F) and bake for about 40 minutes.

No comments:

Post a Comment