Monday, April 15, 2013

Pieczone ziemniaki po chłopsku/ Polish roasted potatoes

Zatęskniłam za pieczonymi ziemniakami i potrawą, którą ostatni raz jadłam jakieś 15 lat temu. W czasach komunistycznych była bardzo znaną potrawą - przynajmniej na wschodzie Polski. Mam nadzieję, że wróci do łask, gdyż jest przepyszna. Warto jej spróbować, tym bardziej, że nie jest trudna.
Smacznego ;)
---------------------------------------
I missed the roasted potatoes and a dish that I ate about 15 years ago. In the communist era was a very well-known dish - at least in eastern Poland. I hope that he will return on polish tables, because it is delicious. It is worth the try, the more that is not difficult.
Enjoy;)
 
 
 
 

Składniki:
1/2 kg ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
150 g boczku, pokrojonego w kostkę
200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
2 średnie cebule, pokrojone w dużą kostkę
4 łyżki gęstej śmietany
oliwa
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka rozmarynu
1łyżeczka oregano
sól, pieprz świeżo zmielony
1 łyżka masła

Pokrojone ziemniaki gotować przez 10 minut w osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli). Odcedzić. Cebulę i czosnek wrzucić na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy. Smażyć ok 3 minuty. Dodać kiełbasę i boczek. Zmniejszyć ogień i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez ok 10 minut. Dodać przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Dodać ziemniaki, wymieszać i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Nasmarować 1 łyżką oliwy żaroodporne naczynie. Przesypać ziemniaki z kiełbasą do naczynia. Skroplić śmietaną - rozprowadzić ją po całym naczyniu. Posypać wiórkami z masła. Odstawić na bok na 3 minuty. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (392 F). Ziemniaki posypać oregano. Piec przez 25 minut. Podawać od razu po wyjęciu.

Smacznego ;)
-------------------------------------------
Ingredients:
1/2 kg potatoes, cut into large cubes
150 g bacon, diced
200 g Polish sausage, cut into cubes
2 medium onions, cut into large cubes
4 tablespoons of thick sour cream
oil
3 cloves of garlic, sliced
1 teaspoon of rosemary
1 teaspoon of oregano
salt and freshly ground pepper
1 tablespoon unsalted butter

Potatoes cook for 10 minutes in salted water (with 1/2 teaspoon of salt). Strain. Toss the onions and garlic to the hot pan with 1 tablespoon of olive oil. Fry for about 3 minutes. Add sausage and bacon. Reduce heat and fry, stirring occasionally, for about 10 minutes. Add spices: rosemary, salt and pepper and mix thoroughly. Add the potatoes, stir and cook for another 2-3 minutes. Grease heatproof dish with 1 tablespoon olive oil. Transfer the potatoes to the pan with the sausage. Pour with sour cream - spread it around the dish. Sprinkle with grated butter. Set aside for 3 minutes. Preheat oven to 200 degrees C (392 F). Sprinkle potatoes with oregano. Bake for 25 minutes. Serve immediately after removing from oven.

No comments:

Post a Comment