Ostatnio bardzo zasmakowały mi bułeczki na drożdżach, więc wpadłam na pomysł, aby ten przepis (patrz Bulki drozdzowe) wykorzystać na chleb. Zmieniłam tylko rodzaj maki, więc bez problemu można eksperymentować. Jaki wynik - rewelacyjny. Chleb jest przepyszny......
---------------------------------
Bread rolls on yeast were delicious, so I had the idea to use this recipe (see: Yeast bread rolls) for the bread. I changed the type of flour, so you can easily experiment. What the outcome - sensational. The bread is delicious ......
Składniki:100 g mąki żytniej do wypieku chleba (0,6 szkl)
350 g mąki pszennej razowej (2,06 szkl)
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
340 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Wodę wymieszać z wszystkimi składnikami, oprócz mąki, w dużej misce. Dodać mąkę i ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę nakryć folią i odstawić na 2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Blachę na chleb nasmarować oliwą. Przełożyć ciasto do blachy. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec 18-20 min w temperaturze 200 stopni C (392 F).
---------------------
Ingredients:
100 g of wheat flour for baking bread (0.6 cup)
350 g whole wheat flour (2.06 cup)
2 teaspoons of honey
1 teaspoon salt
1 teaspoon instant yeast
340 ml of warm water (not hot)
1 tablespoon olive oil
Mix all the ingredients with the water, in addition to flour in large bowl. Add flour and stir again with a wooden spoon. Cover bowl with foil and set aside for 2 hours until the dough doubles in volume. Grease the bread pan with olive oil. Transfer the dough to the bread pan. Set aside in a warm place for 30 minutes. Bake for 18 - 20 minutes at 200 degrees C (392 F).
No comments:
Post a Comment