Friday, April 5, 2013

Ciasto jabłkowe/ Apple pie

Poniżej załączam przepis na kolejne ciasto - tym razem z jabłkami. Nie jest to jeszcze przepis na typowy amerykański apple pie, tylko moja własna propozycja tego ciasta ;) Smacznego, gdyż jest przepyszne .....
----------------------------------
Here I described the recipe for another cake - this time with apples. This is not a recipe for a typical American apple pie, just my own suggestion of this cake. Enjoy, because it is delicious .....
 
 

 
 
 
Składniki:
1,5 szklanki  mąki
2-3 łyżki cukru pudru
150 g masła
0,2 ml wody + woda do zagotowania jabłek
1 jajko
5 dużych jabłek
Masło do natłuszczenia  żaroodpornego naczynia
cynamon (niekoniecznie)

Masa:
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki. Są dwie metody ich przygotowania:
1.  Przenieść do garnka, dodać kilka łyżek wody i ugotować. Dusić, aż  staną się miękkie, mieszając drewnianą łyżką. Standardowo czynność ta zajmuje mi to ok  20 - 30 minut, w zależności od twardości jabłek.  Odstawić na bok i dodać cynamon - według uznania.
2.  Pokroić na małe kawałki, posypać cynamonem (według uznania) i lekko przyproszyć mąką (ok 35g)
Uwaga: gdy jabłka nie są słodkie należy dodać cukru (około 70 g)

Ciasto:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać pokrojone masło - wymieszać. Dodać jajko i wodę - wyrobić ciasto, aż dobrze się połączy.
Ciasto podzielić na 2 kawałki. Oba kawałki rozwałkować na blacie posypanym mąką - rozwałkowane ciasto powinno mieć kształt koła. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Położyć pierwszy kawałek ciasta. Nakłuć go widelcem. Wyłożyć masę z jabłek. Drugi kawałek może mieć kształ koła,  jednakże po nałożeniu na jabłka należy zrobić 4 nacięcia na górze, a brzegi dobrze skleić. Ja proponuje pocięcie ciasta na paski, które należy ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210°C przez 10 - 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50 minut. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor.

Smacznego :)
-------------------------------------
Ingredients:
1.5 cups of flour
2-3 tbsp powdered sugar
unsalted butter 150 g
0.2 ml of water and water for apples
1 egg
5 large apples
Butter for greasing heat resisting dish
cinnamon (optional)

Peel the apples, cored and cut into pieces. There are two methods of preparation:
1. Put apples in a saucepan, add a few tablespoons of water and cook. Simmer until they will be soft, stirring with a wooden spoonIt takes me about 20 - 30 minutes, depending on the hardness of the apples. Set aside and add the cinnamon - to taste.
2. Cut apples into small pieces, sprinkle with cinnamon (to taste) and sprinkle lightly with flour (about 35g).
Note: if apples are not sweet, add sugar (about 70 grams)


Dough:
Combine flour with sugar, add the diced butter - mix. Add egg and water - knead the dough until well combine.

Divide the dough into 2 pieces. Both pieces roll out on a floured counter - the dough should have the shape of a circle. Grease heatproof dish with butter. Put first piece of cake in the dish. Prick it with a fork. Put apples. The second piece of dough may be the shape of circles, but when applied to the apples to make 4 cuts at the top.
Another way is cutting the dough into strips, which should be placed on the dough, forming a grid. Stick the edges well. Cut off the protruding ends.

Bake in a preheated oven at 210 ° C for 10 - 15 minutes. After this time, reduce the temperature to 180 ° C. Cover the pastry with aluminum foil and bake for further 50 minutes. Pastry is ready, and will have a golden-brown color.

Enjoy :)




 






 

No comments:

Post a Comment