Wednesday, April 3, 2013

Paella z warzywami i kurczakiem/ Paella with vegetables and chicken

Paella to jedno ze słynnych dań hiszpańskich. A ponieważ ja uwielbiam wszystko co hiszpańskie, stwierdziłam, iż dzisiaj zrobię paellę w mojej wersji. Najbardziej znana jest wersja z owocami morza, ja zastapiłam je kurczakiem, papryką, pomidorami i pieczarkami ;)
-----------------------------------------
Paella is one of the famous Spanish dishes. And because I love everything what is Spanish, I decided that today I will do my version of paella. The most famous version is seafood, which I replaced the chicken, peppers, tomatoes and mushrooms;)
 





 

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
1,5  szt papryki, pokrojona w kostkę
8 pieczarek (średnich), pokrojonych w kostkę
4 ząbki czosnku
2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki papryki
0,5 l bulionu warzywnego z 1/2 łyżeczki szafranu
sól, pieprz świeżo zmielony
1/2 łyżeczki chilli
150 - 170 g ryżu (najlepiej arbrio)
6 łyżek sosu pomidorowego
3 łyżki oliwy
1/3 szkl wina białego (nie stołowe)

Zrobić bulion warzywny, dodać szafran - zagotować. Paprykę, pieczarki, kurczaka oraz pomidory pokroić w kostę. czosnek pokroić w plasterki. Kurczaka wyłożyć na dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć, aż się zarumieni. Dodać resztę oliwy oraz pozostałe warzywa i czosnek i smażyć ok 8-9 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać przyprawy i wino i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać sos pomidorowy oraz ryż. Gotować przez ok 3 minuty. Wlać bulion i gotować przez ok 10 minut - nie mieszając łyżką. Nastepnie wymieszać skladniki i nakryć szczelnie patelnie folią aluminiową. Gotować prze kolejne 6 minut na minimalnym ogniu. Odstawić z ognia i potrzymać jeszcze przez chwilę pod folią.
Smacznego :P

Inspiracje: różne strony www
-------------------------------------------------
Ingredients:
1 double chicken breast, cut into cubes
1.5 pc of paprika, diced
8 champignons (medium), diced
4 cloves of garlic
2 tomatoes, peeled and diced
1/2 teaspoon paprika
0.5 liters vegetable broth with 1/2 teaspoon saffron
salt and freshly ground pepper
1/2 tsp chilli
150 - 170 g rice (preferably arbrio)
6 tablespoons tomato sauce
3 tablespoons olive oil
1/3 cup white wine

Make a vegetable broth, add saffron - boil. Dice bell peppers, champignons, chicken and tomatoes. Slice the garlic. Put the chicken in a large frying pan with 2 tablespoons of olive oil and fry until golden. Add the remaining olive oil and other vegetables and garlic and fry for about 8-9 minutes, stirring from time to time. Add the spices and wine and cook for another 2 minutes. Add tomato sauce and rice. Cook for about 3 minutes. Pour the broth and cook for about 10 minutes - do not stir with a spoon. Then mix the ingredients and cover pan tightly with aluminum foil. Cook for 6 minutes on minimum heat. Set aside and keep out for a moment under the aluminium foil.

Bon Appetit: P

Inspiration: Different websites



No comments:

Post a Comment