Friday, April 19, 2013

Kurczak curry/ Chicken curry

Dzisiejsze danie to bardzo znany kurczak curry. Ma tyle samo zwolenników co i przeciwników. Ja należę do tych pierwszych :) Na pewno trzeba go spróbować.
-----------------------------------------
Today's dish is very famous chicken curry. It has the same number of supporters and opponents. I belong to the supporters of this dish :) You definitely have to try it.
 



 
Składniki:
1 pierś z kurczaka (podwójna), pokrojona w kostkę 2,5 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 łyżeczka kminku
1 duża cebula, starta na tarce lub pokrojone w kostkę
2 świeże zielone papryczki chili, posiekane lub pokrojone w kostkę (jeśli chce uzyskać mniej ostrą wersje - dodaje małe słodkie papryczki)
2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka masala
1 1/4 szkl mleka kokosowego (czasami zastępuje go ryżowym lub zwykłym, jeśli nie mogę dostać kokosowego, jednakże smak jest troche inny)
1 szkl pokrojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz swieżo zmielony
2 łyżki swieżej natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
100g ryzu (na 2 osoby), najlepiej basmati

Na rozgrzaną patelnię z oliwą położyć pokrojonego kurczaka. Smażyć z obu stron ok 5-8 minut na średnim ogniu, aż się zarumieni. Przenieść do miski i odstawić na bok. Na patelnię wyłożyć kminek i smażyć, aż stanie się ciemniejszy. Dodać cebulę, przykryć częściowo folią aluminiową i smażyć, na średnim ogniu, aż stanie się miękka i się zarumieni - ok 10 minut, mieszając. Dodać czosnek, papryczki, imbir, kurkumę, kolendrę i masalę i smażyć ok 1 minuty.
Dodać kurczaka, wymieszać. Dodać mleko i pomidory-  wymieszać. Gotować ok 15 minut pod folią aluminiową na średnim ogniu. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawać z ryżem, posypane swieżą pietruszka lub kolendrą.

Smacznego ;)
--------------------------------------------------

Ingredients:
1 chicken breast (double), cut into 2.5cm/ about 1 -inch pieces
2 tablespoons olive oil
1 1/2 teaspoon cumin
1 large onion, grated or diced
2 fresh green chillies, chopped or diced (if you want to get a less spicy version - add a small sweet peppers)
2 large cloves garlic, squeezed
1 tablespoon ginger
1 teaspoon of turmeric
1 teaspoon coriander
1 teaspoon garam masala
1 1/4 glass of coconut milk (sometimesI replaces it with rice or cow milk, if I cannot get a coconut milk, but the taste is a little different)
1 glass of canned chopped tomatoes
2 teaspoons lemon juice
salt and freshly ground pepper
2 tablespoons fresh parsley or cilantro, finaly chopped
100g rice (for 2 persons), preferably basmati
Put chopped chicken in the hot pan with olive oil. Fry on both sides about 5-8 minutes on medium heat until golden. Transfer to a bowl and set aside. Put cumin in a pan and fry until it becomes darker. Add the onion, cover partially with aluminum foil and cook over medium heat until it is soft and golden brown - about 10 minutes, stirring. Add the garlic, chilli, ginger, turmeric, coriander and masala and fry for next 1 minute.
Add the chicken and mix. Add the milk and tomato-mix. Cook for about 15 minutes under aluminum foil - over medium heat. Cook until the sauce thickened. Stir in lemon juice and season with salt and pepper to taste.
Prepare rice according to package instructions.
Serve with rice, topped with fresh parsley or coriander.

Enjoy;)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment