Tuesday, April 30, 2013

Pieczone skrzydełka z kurczaka/ Roasted chicken wings

Ostatnio na targu Amiszy kupiłam skrzydełka z kurczaka, z myślą o przygotowaniu ostrej marynaty i zanurzeniu moich zębów w tym świeżym, soczystym mięsku ;) Dzisiaj nadszedł dzień, aby wypełnić moje postanowienie .... Danie było przepyszne ;)
---------------------------------------------------
Recently, I bought chicken wings at the market Amish, with a view to preparing the spicy marinade and dipping my teeth in this fresh, juicy meat;) Today it's a day to execute my decision .... The dish was delicious;)
 
 
 
 
Składniki: 6 szt skrzydełek z kurczaka (dużych)
                  marynata z brandy
 
 
Marynata z brandy:
2 łyżki cajun
1 łyżka rozmarynu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka białego pieprzu, świeżo zmielonego
100 ml brandy
1/4 szkl wody przegotowanej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego, ciemnego
1/2 łyżeczki chilli lub ostrego sosu chilli
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku, posiekanego
 
Wymyć mięso, osuszyć. Wymieszać cajun, rozmaryn, oliwę, gałkę muszkatołową, czosnek, pieprz i natrzeć skrzydełka. Wodę wymieszać z chilli lub sosem z chilli. W oddzielnej misce wymieszać pozostałe składniki oraz wodę z chilli. Zalać skrzydełka. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć. Piec w piekarniku na kratce ok 50 minut w tem 180 stopni C (350F) lub aż skórka będzie przypieczona.
Uwaga: na dół piekarnika wsunąć żaroodporne naczynie bądź tacę z wodą - kurczak będzie bardziej soczysty. Tłuszcz ze skrzydełek powinien skraplać się do tego naczynia/ tacy.
 
-----------------------------------
 
Ingredients: 6 pieces of chicken wings (large)
brandy marinade

Brandy marinade:
2 tablespoons cajun
1 tablespoon rosemary
1/2 teaspoon nutmeg
1 teaspoon white pepper, freshly ground
100 ml brandy
1/4 glass of water, boiled
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon soy sauce, dark
1/2 tsp chilli or chilli hot sauce
juice of half a lemon
3 cloves of garlic, chopped

Wash the meat and dry. Mix cajun, rosemary, olive oil, nutmeg, garlic, pepper and rub wings. Water mix with chilli or chilli sauce. In a separate bowl, combine remaining ingredients and water with chilli. Pour over wings. Leave overnight in the refrigerator. The next day, remove. Bake in the oven on a wire rack about 50 minutes at 180 degrees C (350F), or until skin is browned.
Ps. Insert a heatproof dish or tray with water to the bottom of the oven - chicken will be more juicy. Grease of the wings should condense to this dish / tray.

 

No comments:

Post a Comment