Friday, April 26, 2013

Ciastka owsiane z suszonymi morelami/ Oatmeal cookies with dried apricots

To co uwielbiam w USA to ciasteczka owsiane wraz z kawą latte ;P Są po prostu przepyszne. I wcale się nie dziwię. Znane mi przepisy na takie ciasteczka pochodzą aż z 1930 roku :P Dzisiaj zrobilam najprostsze ciastka owsiane - z suszonymi morelami. Smacznego ;)
----------------------------------------------
Oatmeal cookies and coffee latte - this is what I love in the USA. They are just delicious. I am not surprised. The cookies recipes, known to me, are dating back to 1930: P Today, I made the simplest oatmeal cookies - with dried apricots. Enjoy;)
 


 
 
 
 
Składniki na 18 szt:
170 g masła + na wysmarowanie blachy
1/2 szkl białego cukru
1/2 szkl jasno brązowego cukru, drobnego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/4 szkl mąki pszennej lub tortowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
4 szkl płatków owsianych
1 szkl pokrojonych w kostkę moreli
 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (374 F).  Utrzeć masło z  cukrami, aż powstanie gładka masa. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W oddzielnej misce, przesiać mąkę i wymieszać z  solą, sodą i cynamonem. Dodać powoli mąkę do masła i wymieszać. Dodać płatki owsiane i morele, wymieszać łyżką. Blachy wysmarować masłem. Ręce namoczyć w ciepłej wodzie. Nakładać łyżką na rekę, ciasteczka formować w kulę, a następnie rozpłaszczać drugą ręką. Wykładać na blachę. Piec 8-10 minut lub do momentu, aż ciasteczka się przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić - ok 2 minuty. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
 
Smacznego :)
---------------------------------------------------
Ingredients for 18 cookies:
170 g butter + extra for greased, unsalted
Half a cup of white sugar
Half of cup of fine light brown sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 1/4 cup of wheat flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon salt
4 cups of rolled oats (whole grain)
1 cup diced apricots
 
All ingredients should be at room temperature.
Preheat the oven to 190 degrees C (374 F). Whip butter and sugars until smooth. Add eggs and vanilla extract and mix. In a separate bowl, sift the flour and mix with the salt, baking soda and cinnamon. Slowly add the flour to the butter and mix. Add oatmeal and apricots and mix with a spoon. Grease baking sheets with butter. Soak hands in warm water. Apply a spoon on hand to form a ball, then flatten by your other hand. Place the cookies on the baking sheets. Bake 8-10 minutes or until it is golden brown. Remove from oven and let cool slightly - about 2 minutes. Put on the rack to cool completely.

Enjoy :)
 

No comments:

Post a Comment