Monday, April 8, 2013

Tarta ze szpinakiem i fetą / Tart with spinach and feta cheese

Dzisiaj przygotowałam coś wegetariańskiego: tartę ze szpinakiem i serem feta według przepisu Nigelli Lawson. Pyszności :)
-------------------------------
Today I prepared something vegetarian: tart with spinach and feta cheese according to Nigella Lawson`s recipe  Delicious :)
 

 



 
 
Ciasto na tartę - patrz Tarta z płatków owsianych
 
Składniki:
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
250 g szpinaku, posiekany w paski ok 2 cm
200 g sera feta
2 duże jaja
200 g śmietany (12 % - ja dałam gęstszą)
100 g sera żółtego (do posypania)
1 łyżeczka oregano
pieprz świeżo zmielony
1 łyżka oliwy
 
Piekarnik podgrzać do 200 stopni C (392 F). Podsmażyć cebulę na rozgrzanej patelni z oliwą - do zeszklenia.
Dodać wymyty szpinak, zmniejszyć ogień i dusić przez ok 10-15 minut, aż woda wyparuje (resztę odlać). Wymieszać  pozostałe składniki. Dodać szpinak z cebulą i ponownie wymieszać. Do naczynia z ciastem wylać nadzienie, posypać serem i piec 30 minut.
--------------------------------------
The dough for tart - see Tart with oatmeal
 
Ingredients:
1 medium onion, diced
250 g spinach, chopped into strips about 2 cm
200 g feta cheese
2 large eggs
200 g cream (12% - I gave thicker)
100 g cheese (for sprinkling)
1 teaspoon of oregano
freshly ground pepper
1 tablespoon olive oil
 
Heat the oven to 200 degrees C (392 F). Fry onions in hot frying pan with olive oil, until soft.
Add washed spinach, reduce heat and simmer for about 10-15 minutes, until the water has evaporated (drain the remaining water). Mix the remaining ingredients. Add spinach with onion and mix again. Pour the filling into the dish (with the dough), sprinkle with cheese and bake for 30 minutes.
 
 

No comments:

Post a Comment