Thursday, April 18, 2013

Stroganoff z mieloną wieprzowiną i papryką/ Ground pork stroganoff with small pepper

Kolejny przepis na mieone mięso. Tym razem mięso wieprzowe, połączone z cebulą, pieczarkami i małą słodką papryką. Danie, które warto dodać do swojego menu. Smacznego ;)
------------------------------------------
Another recipe for ground meat. This time: pork combined with onions, white mushrooms and a small sweet mini peppers. Dish, which should add to your menus. Enjoy;)
 
 




Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w półplasterki
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
10 średnich pieczarek, pokrojone w plasterki
0,5 kg mięsa wieprzowego zmielonego
2 łyżki brandy
2/3 szkl bulionu grzybowego lub z mięsa wieprzowego
2/3 szkl śmietany kremówki
2 łyzki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz czarny i biały
ryż biały - 100g (na 2 osoby)
4 małe sodkie papryczki (tzw. mini), pokrojone w kostkę

Rozgrzej patelnie/ rondel z 2 łyżkami oliwy. Dodaj cebule i czosnek. Gotuj na małym ogniu ok 5 minut , mieszając od czasu do czasu, aż będą miekkie. Dodaj grzyby oraz paprykę i gotuj, mieszając, przez kolejne 5 minut. Przenieś warzywa do innej miski.
Dodaj 1 łyżkę  oliwy na patelnię/ rondel a nastepnie dodaj wieprzowinę i gotuj na średnim ogniu, mieszając przez kolejne 5 -8 minut lub do momentu, aż  będzie lekko brązowe. Dodaj biały i czarny pieprz.  Odcedź z płynu.  Zredukuj ogień, dodaj warzywa i całość wymieszaj z 2 łyżkami brandy. Gotuj, mieszając  od czasu do  czasu, przez kolejne 4-5 minut, do momentu aż alkohol wyparuje. Dodaj bulion i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem (jeśli  konieczne). Dusić przez 15 minut, mieszając łyżką.
Dodaj kremówkę i pietruszkę i gotuj przez kolejną minutę. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawać z ryżem, posypać lekko pietruszką.

Smacznego ;)

Inspiracja: "Ground beef, chicken and turkey ... made simple"
Ps: Oryginalny przepis jest z wołowiną, bez papryki i białego pieprzu. Warzywa są pokrojone w kostkę.
------------------------------------
Ingredients:
3 tablespoons olive oil
1 opion, sliced
3 garlic cloves, sliced
10 medium white button mushrooms, sliced
0.5 kilograms of ground pork meat
2 tablespoons brandy
2/3 glass mushroom broth or pork broth
2/3 glass sour cream
2 tablespoons chopped parsley
salt, black pepper, white pepper
white rice - 100g (for 2 people)
4 sweet mini pepper, diced

Heat 2 Tbsp of the oil in a large pan/ skillet. Add the onion and garlic and cook over low heat, stirring occasionally, for 5 minutes, until softened. Add the mushrooms, small pepper and cook, stirring frequently, for an additional 5 minutes. Transfer the vegetables to a bowl.
Add 1 Tbsp of oil to the skillet, then add the pork and cook over medium  heat, stirring frequently, for 5-8 minutes, until evenly browned. Add whiite and black pepper. Drain off liquid.
Reduce the heat to low, return the vegetables to the skillet,  and stir in the brandy. Cook, stirring  occasionally, for 4-5 minutes, until  the alcohol has evaporated. Stir in the stock, season with salt and pepper (if necessary) and stimmer, stirring frequently, for 15 minutes.
Stir  in the sour cream and parsley and cook for an additional minute. Prepare rice according to package instructions.
Serve with rice and sprinkle lightly with parsley.

Enjoy;)


Inspiration: "Ground beef, chicken and turkey ... made ​​simple"
Ps: The original recipe is with beef, without small peppers and white pepper. The vegetables are diced.

No comments:

Post a Comment