Wednesday, April 17, 2013

Pieczone nóżki z kurczaka w sosie pomidorowym/ Roasted chicken drumsticks in tomato sauce

Dzisiaj mam zwariowany dzień.... I nie miałam czasu. Dlatego chciałabym przedstawić coś co nazywam "szybkim lunchem": Kurczak pieczony w sosie pomidorowym, przygotowanym między innymi z ketchupu, musztardy i innych przypraw.
----------------------------------
Today I have a crazy day .... I have not had time. I would like to introduce something I call a "quick lunch": Roasted chicken in tomato sauce, made of ketchup, mustard and other spices.

 




 

Składniki:
6 podudzi z kurczaka
2 cebule, pokrojone w kostkę
przyprawa do mięsa
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki

Sos: 1 szkl ketchupu
        1 łyżka musztardy
        1 łyżka słodkiej papryki
        szczypta ostrej papryki
        2 łyżki octu winnego
        0,5 szkl wody
        sól do smaku, świeżo zmielony pieprz
        1 łyżeczka rozmarynu

Wymyć kurczaka, osuszyć. Posypać przyprawą do mięsa. Odstawić na 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wyłożyć kurczaki. Smażyć ok 10 minut z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć kolejne 10 minut (ze wszytskich stron), aż cebula się zarumieni.
Składniki na sos wrzucić do jednej miski i dobrze wymieszać.
Kurczaki z cebulą przełożyć do żaroodpornego naczynia z  pokrywką. Polać sosem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (350 F) i piec ok 1 h.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym chlebem np.: Chleb na drozdzach

Smacznego ;)
---------------------------------------------

Ingredients:
6 chicken drumsticks
2 onions, diced
seasoning for meat
2 tablespoons olive oil
2 cloves garlic, sliced

Sauce: 1 glass ketchup
            1 tablespoon mustard
            1 tablespoon sweet paprika
            pinch of hot pepper
            2 tablespoons wine vinegar
            0.5 Glass of water
            salt to taste, freshly ground black pepper
            1 teaspoon of rosemary


Wash the chicken drumsticks, dry. Sprinkle with seasoning for meat. Set aside for 30 minutes.
Put chicken drumsticks on the hot pan with olive oil . Fry for about 10 minutes on both sides. Add the onion and garlic. Cook another 10 minutes (on all sides) until the onions are golden.

Throw all ingredients for the sauce into a bowl and mix well. Drumsticks with onion put into a ovenproof dish with a lid. Pour the sauce. Preheat the oven to 180 degrees C (350 F) and bake for about 1 hour
Serve with boiled potatoes or fresh bread: Bread on yeast


Enjoy;)

No comments:

Post a Comment