Dzisiaj mała mieszanka smaków i kuchni :) Za to baadzo smakowita. Połączenia curry, gałki muszkatołowej, cajun, imbiru i pieprzu. Hmmm - brzmi ciekawie? Poniżej moja propozycja. Smacznego ;)
------------------------------------
Today a small mix of flavors and cuisine :) But very tasty. Combinations of curry, nutmeg, cajun, ginger and pepper. Hmmm - sounds interesting? Here my suggestion. Enjoy;)
1 cebula, pokrojona w większą kostkę
1 pierś z kurczaka, pojedyncza, pokrojona w cienkie płaty (2 x 2 cm)
makaron ryżowy
1/2 małego bakłażana , pokrojonego w kostkę
12 pomidorów koktaljowych, przeciętych na pół
4 średnie pieczarki, pokrojone w większą kostkę
1 łyżeczka curry
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz świeżo zmielony, sól
21łyżka cajun
1 łyżka przyprawy do mięsa (używam przyprawę do mięsa Knorr)
3 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
1 większa czerwona papryka, pokrojona w kostkę (2x2 cm)
1/2 cytryny
1 łyżka octu balsamicznego (białego)
50 ml wina białego
Mięso wymyć, pokroić. Wymieszać cajun, sezam i przyprawę do mięsa. Oprószyć mięso mieszanką. Odstawić na bok.
Patelnię rozgrzać z oliwą. Dodać baklażana, smażyć ok 3 minut, dodać pieczarki. Dusić aż warzywa będą miękkie. Przenieść na talerz. Dodać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć, aż będzie miękka. Dodać paprykę i czosnek. Dodać uduszone pieczarki z bakłażanem. Smażyć ok 5 minut. Dodać mięso, pozostałe przyprawy i ocet. Całość wymieszać. Zmniejszyć ogień. Smażyć ok 1 minuty. Dodać wino, po ok 30 sekundach sok z cytryny. Wymieszać i dusić na ogniu, mieszając od czasu do czasu przez kolejne 4-5 minut. Dodać pomidory i dusić ok 3-4 minuty lub aż będą miękkie.
W międzyczasie przygotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawać w miseczce: makaron, warzywa z mięsem, można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego ;)
---------------------------------------------
Ingredients:
1 onion, cut into larger cubes
1 chicken breast, single, cut into thin slices (2 x 2 cm)
rice noodles
1/2 small eggplant, cut into cubes
12 small grape tomatoes, cut in half
4 medium mushrooms, cut into larger cubes
1 teaspoon curry
1 tablespoon sesame seeds
3 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon ginger
1/2 teaspoon nutmeg
freshly ground pepper, salt
21tablespoon cajun
1 tablespoon seasoning for meat (I use Knorr seasoning for meat)
3 cloves of garlic, sliced
1 bigger red bell pepper, diced (2x2 cm)
1/2 lemon
1 tablespoon balsamic vinegar (white)
50 ml white wine
Wash meat and cut it. Mix cajun, sesame seeds and seasoning for meat. Sprinkle the meat mixture. Set aside.
Heat a frying pan with olive oil. Add eggplant and cook about 3 minutes, add the mushrooms. Simmer until the vegetables are soft. Remove to a plate. Add 1 tablespoon of olive oil. Add the onion and fry until soft. Add bell pepper and garlic. Add stewed mushrooms with eggplant. Fry for about 5 minutes. Add meat, other spices and vinegar. Mix. Reduce the heat. Fry for about 1 minute. Add the wine. After about 30 seconds, add the lemon juice. Stir and simmer over low heat, stirring, for another 4-5 minutes. Add the tomatoes and simmer for about 3-4 minutes or until soft.
In the meantime, prepare the rice noodles according to the instructions on the package.
Serve in a bowl: noodles, vegetables with meat, you can sprinkle with chopped parsley. Enjoy;)
No comments:
Post a Comment