Tuesday, April 23, 2013

Zapiekane owoce/ Fruit bake

Znalazłam w mojej amerykańskiej książce fajny przepis na zapiekane owoce. Oryginalna nazwa tego dania to "fruit bake" i jest świętną alternatywą dla wszelkiego typu ciast i oczywiście jej mniej kaloryczną wersją :) Swoje danie zrobiłam z bardzo słodkich truskawek, malin i borówek ;P Życzę smacznego ;)
----------------------------
I found in my book, a nice American recipe for baked fruit. The original name of this dish is the "fruit bake" and is a great alternative for all types of cakes and of course the less caloric version :) This dish was made with very sweet strawberries, raspberries and blueberries ;P Enjoy;)
 

 
Składniki:
1 łyżka oleju słonecznikowego
3/4 szkl maki pszennej
1 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
1 szkl mleka
1 1/2 szkl pociętych w paski truskawek
1 szkl malin
1/2 szkl borówek
 
Nagrzać piekarnik do 425 stopni F (218 C). Natłuścić żaroodporne naczynie olejem. Jajka ubić. Do miski dodać: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, jajka i mleko. Całość wymieszać/ ubić do momentu, aż powstanie gładka masa. Dodać owoce.
Umieścić żaroodporne naczynie w piekarniku na 5 minut. Wyjąć z piekarnika i szybko wlać do niego masę (uwaga: forma będzie gorąca). Piec 25- 30 minut (uwaga: im więcej owoców tym czas pieczenia się wydłuża). Wyjąć, podawać na gorąco.
 
ps: Oryginalny przepis jest z 1 1/2 szkl malin i 3 nektarynkami pokrojonymi na kawałki.
Dodatkowo, przepis może być wykorzystywany przez alergików z nastepującymi składnikami: mąka bezglutenowa, bezglutenowy proszek do pieczenia, mleko sojowe.
 
Inspiracje: "Gluten, wheat & dairy free: over 70 delicious and nutritions recipes"
 
------------------------------------------------------
Ingredients:
1 tbsp sunflower oil
3/4 cup wheat flour
1 1/8 teaspoon baking powder
pinch of salt
2 tablespoons vanilla sugar
2 eggs
1 cup milk
1 1/2 cup strawberries cut into strips
1 cup raspberries
1/2 cup blueberries
 
Preheat oven to 425 degrees F (218 C). Grease heatproof dish with oil. Whisk eggs. In a bowl add: flour, baking powder, salt, sugar, eggs and milk. The whole mix / whisk until smooth. Add fruit.
Place a heatproof dish in the oven for 5 minutes. Remove from the oven and quickly pour the batter(note: heatproof dish will be hot). Bake 25 - 30 minutes (note: the more fruit, the cooking time will be longer). Remove and serve hot.
PS: The original recipe consists of 1 1/2 cup raspberries and 3 nectarines, finaly chopped​​.
In addition, the recipe can be used by allergy sufferers to the following two ingredients: gluten-free flour, gluten-free baking powder, & soy milk.

Inspiration: "Gluten, wheat & dairy free: Over 70 delicious recipes and nutritions"
 

No comments:

Post a Comment