Tuesday, November 26, 2013

Domowy sękacz/ Sekacz - homemade polish cake

Będąc daleko od kraju, tęsknię za rodziną, przyjaciółmi i smakołykami, które mogłam kupić "za rogiem", za smakołykami z dzieciństwa, czy też tymi co poznałam przed wyjazdem... Na Święta Bożego Narodzenia zawsze kupowałam sękacza przywiezionego z Podlasia :) Po prostu nie wyobrażałam sobie spotkania rodzinnego bez tego ciasta :) Za miesiąc będę się nim objadać, a dzisiaj objadam się sękaczem zrobionym w piekarniku ;) Normalnie sękacz robiony jest na rożnie, a że ja takiego nie posiadam to robię co mogę :) Zapraszam :)
----------------------------------------------------------
Being far away from Poland, I miss my family, friends and treats that I could buy in a  shop "around the corner", treats from my childhood, or those that I ate before leaving ... I was always buying sekacz for Christmas imported from Podlachia Region :) I just could not imagine a family gathering without this cake :) I will scarf it down in a month and now I am eating it made in the oven ;) Normally sekacz is made on a spit but I do not have it, so I do the best I can :) Feel free to try :)


Składniki (blacha 8x8x2 cale/ 20x20x5 cm):
6 jajek
szczypta soli
8 łyżek białego drobnego cukru
200g masła
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka extraktu z wanilii
rozpuszczona czekolada i wiórki kokosowe

1. Masło wyjąć z lodówki i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C/ 425 stopni F.
2. Żółtka oddzielić od białek.
3. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Miksując dodawać po 1 łyżce białego cukru, każdorazowo dobrze mieszając. Odstawić na bok.
4. Do dużej miski włożyć masło, cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć na puszystą masę. Dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dobrze mieszając. Dodać extrakt, wymieszać.
5. W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodawać po 1 łyżeczce do masy z żółtkami, każdorazowo dobrze mieszając.
6. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
8. Do blachy włożyć 3 łyżki ciasta. Rozsmarować po dnie. Wstawić do piekarnika na 5 minut (osobiście wstawiłam na 6,5 minuty, aby ciasto miało brązowo - złoty kolor). Piec na środkowym lub górnej szynie.
9. Wyjąć z piekarnika, nasmarować wierzch 3 łyżkami masy i ponownie wstawić do piekarnika na 5-6,5 minuty.
10. Czynność powtarzać do momentu wyczerpania się ciasta.
11. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą. Można posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego ;)

Inspiracje: Moje pyszne gotowanie z małymi zmianami.
-------------------------------------------------------------------
Ingredients (8x8x2 inches / 20x20x5 cm baking pan):
6 eggs
pinch of salt
8 tablespoons white fine sugar
200g butter
1/2 cup powdered sugar
2 teaspoons vanilla sugar
5 tablespoons all-purpose flour
5 tablespoons potato flour
1 teaspoon vanilla extract
melted chocolate and grated coconut

1. Remove  the butter from the refrigerator and let stand for 30 minutes at room temperature. Preheat the oven to 220 degrees C / 425 degrees F.2. Separate egg yolks from egg whites.
3. Whip egg whites with a pinch of salt to stiffAdd white sugar, 1 tablespoon a time, mixing after each addition, until well blended. Set aside.
4. In a large bowl, combine the butter, powdered sugar, vanilla sugar and mix until fluffy. Add egg yolks, one a time, mixing after each addition, until well blended. Add vanilla extract and mix.
5. In a small bowl, combine potato flour and all-purpose flour. Add mixture to egg yolks mixture, 1 teaspoon a time, mixing after each addition, until well blended.
6. Add whipped egg whites into batter and mix gently.
7. Line a baking pan with parchment paper.
8. Put 3 tablespoons of batter in the baking pan. Spread on the bottom. Put in the oven for 5 minutes (I leave it for 6.5 minutes until cake is golden brown). Bake on the middle or top rack.
9. Remove from the oven, Spread the top with 3 tablespoons of mixture and then put the baking pan in the oven for 5-6.5 minutes.
10. Repeat the process until the bowl is empty. 
11. When it is cooled, pour melted chocolate over a cake and sprinkle with coconut.

Enjoy;)

Inspiration: My delicious cooking with small changes.


11 comments:

  1. Sękacz wygląda przepięknie. Następnym razem sama pokuszę się o polewę. Cieszę się, że mogłam być pomocna i, że wypiek się udał. Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To ja dziekuje za Twoj przepis :) wreszcie moglam sie rozkoszowac smakiem sekacza wykonanym w domu :)

      Delete
  2. To ciasto chodzi za mną od tygodni, ale jakoś nie mogłam się zebrać...Twoje wygląda bardzo smacznie :)

    ReplyDelete
  3. Wygląda rewelacyjnie:-) Kawałek poproszę do kawki:-)

    ReplyDelete
  4. Ma piękne warstwy jak tradycyjny sękacz - uwielbiam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Nawet w wersji domowej jest dość pracochłonne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja myslalam, ze bardziej ale dla mniej mniej pracochlonne niz tort :)

      Delete
  5. Pyszne, robiłam już wieki temu. Miło wspominam :))))

    ReplyDelete