Friday, April 12, 2013

Ciasto ze śliwkami/ Cake with plums

Czas na kolejne ciasto ze śliweczkami ;) Bardzo proste i bardzo smaczne ;)
------------------------------
Time for another cake with plums;) Very easy to do and really tasty;)
 
 
 


 
Składniki:
250 g masła
1 szkl brązowego cukru
300 g mąki (ok 1,75 szkl)
3 żółtka
4 białka
3 łyżki śmietany (najlepiej 18 %, ale ja daję gęstszą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
700 g śliwek, bez pestek pokrojonych w ćwiartki ( ja dzielę śliwkę na 8)

Ps. Śliwki powinny być bardzo słodkie, w innym przypadku trzeba je oprószyć cukrem i odstawić na 1 h na bok.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać wymieszaną i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać. W oddzielnym pojemniku ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać.
Natłuścić masłem okrągłą blachę. Ciasto wylać na blachę. Śliwki poukładać skórkami do dołu oraz powciskać ćwiartki pomiędzy śliwki.
Piec w 180 stopniach C (350 stopni F) przez ok 1 h - 1h 15 min lub do suchego patyczka.
Ps. Im większa blacha tym czas pieczenia jest krótszy.
---------------------------------------
Ingredients:
250 g unsalted butter
1 cup brown sugar
300 g flour (about 1.75 cup)
3 egg yolks
4 egg whites
3 tablespoons cream (preferably 18%, but I give thicker)
1 teaspoon baking powder
700 g plums, pitted and cut into quarters (I share plum to 8)

Ps. Plums should be very sweet, otherwise sprinkle them with sugar and set aside for 1 hour

Whip the butter with the sugar until well then combine. Add egg yolks and mix. Add sieved flour and baking powder. Mix. Add sour cream and mix. In a separate container, whip egg whites until mass will be stiff. Add to batter. Gently mix.
Grease a round cake pan. Pour batter into the pan. Place the plums skins to the bottom and push all quarters between plums.
Bake at 180 degrees C (350 degrees F) for about 1 hour - 1 h 15 min or to a dry stick.

Ps. The larger baking pan, the shorter baking time.

No comments:

Post a Comment