Wednesday, April 10, 2013

Kurczak z pomidorami i szpinakiem/ Chicken with tomatoes and spinach

Czas na mojego ukochanego kurczaka ;) Dzisiejsze danie jest pełne witamin i bardzo pożywne. Przepis jest mieszanką innego przepisu z kiełbaskami, który dostałam od Anne R oraz mojej inwencji twórczej... Wyszedł przepysznie. Smacznego ;)
-----------------------------------
Time for my beloved chicken;) Today's dish is full of vitamins and very nutritious. The recipe is a mixture of another recipe with sausages, which I got from Anne R and my creativity ... It is delicious. Enjoy;)
 



 
 

 
 
Składniki:
1 pierś z kurczaka (pojedyncza), przekrojona wzdłuż na pół, a następnie pokrojone w poprzek włókien na cienkie plasterki
2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę
1 cebula, pokrojona w dużą kostkę
3 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki cajun
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 szkl białego wina
2 pęczki szpinaku (pokrojone w paski)
mini farfalle (na 2 porcje)
4 łyżki oliwy
 
Mięso wymyć, pokroić na cienkie plasterki, obtoczyć w cajun. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy i obsmażyć z obu stron. Przełożyć do miski. Na patelnię wylać 2 łyzki oliwy i dodać cebulę. Smażyć, aż stanie się zarumieni.  Dodać wymieszane przyprawy i czosnek. Smazyć ok 30 sekund. Dodać pomidory i wino. Dusić przez nastepne 10 -12 minut. Zmniejszyć ogień i dodać wymyty i pokrojony szpinak. Dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawać z makaronem.
------------------------------
 Ingredients:
1 chicken breast (singles) - cut in half lengthwise, then cut across the grain into thin slices
2 tomatoes, peeled and cut into large cubes
1 onion, cut into large cubes
3 cloves garlic, sliced
1 teaspoon curry
1/4 teaspoon white pepper
1/4 teaspoon black pepper
2 tablespoons cajun
1/4 teaspoon nutmeg
1 teaspoon of basil
1/2 teaspoon sea salt
1/2 cup white wine
2 bunches of spinach (cut into strips)
mini farfalle (for 2 servings)
4 tablespoons of olive oil

Wash meat, cut into thin slices, coat with cajun. Toss in the hot pan with 2 tablespoons of olive oil and fry on both sides. Transfer to a bowl. In a frying pan pour 2 tablespoons of olive oil and add the onions. Fry until it becomes golden. Add mixed spices and garlic. Fry for about 30 seconds. Add the tomatoes and wine. Simmer for the next 10 -12 minutes. Reduce the heat and add the washed and chopped spinach. Simmer until the spinach will reduce its volume.
Cook the pasta according to the instructions on the package.
Serve with pasta.


No comments:

Post a Comment