Thursday, October 17, 2013

Szarlotka królewska/ Royal apple pie

Moje przetwory na zimę powoli nie mieszczą się na półkach ;) Wpadłam na pomysł, aby je zagospodarować - przynajmniej prażone jabłka ;) Tak więc zrobiłam szarlotkę królewską wg. przepisu mojej kochanej mamy z biszkoptem, masą i polewą czekoladową :) Tym razem jednak zmieniłam rodzaj biszkoptu na genuiński. Smacznego :)
------------------------------------
My preserves for the winter slowly do not fit on shelves;) I got the idea to use them now - at least roasted apples;) So I made royal apple pie, according to my dear mom`s recipe with sponge cake, cream and chocolate sauce :) This time I used genoa sponge cake. Enjoy :)
 



Składniki na formę 9x 12 inch/ 23x 30,5 cm:

Biszkopt genuiński - przepis patrz tutaj
Ps. Ciasto piec krócej - ok 25 minut.

Masa jabłkowa:
2 l/68 oz prażonych jabłek lub przygotować je jak w tym przepisie
1 cukier waniliowy (0,32 oz/ 9g)
1 galaretka cytrynowa lub agrestowa (2,65 oz/ 75g)
1. W dużej misce wymieszać składniki. Gdy masa jabłkowa stężeje wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Krem:
250 g masła, niesolonego
0,5 l mleka
3/4 szkl cukru
2 łyżki mąki uniwersalnej bądź pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (0,32 oz/ 9g)

1. Zagotować 1/4 l mleka z cukrem.
2. 1/4 l pozostałego mleka wymieszać z mąką.
3. Wlać miksturę mleczno-mączną do gotującego się mleka z cukrem. Wymieszać. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawić na bok do ostudzenia.
4. W dużej misce wymieszać masło z cukrem waniliowym. Dodawać po 1 łyżce budyniu, za każdym razem dobrze mieszając.
Ps. w przypadku, gdy masa będzie zbyt wodnista można dodać 1 łyżkę żelatyny w proszku.
5. Masę wylać na jabłka i rozprowadzić równomiernie. Wstawić ciasto do lodówki, aby stężało.

Polewa czekoladowa: przepis patrz tutaj
1. Polewę wylać na masę.
2. Ozdobić wiorkami kokosowymi.
3. Włóż do lodówki.

Smacznego :)
----------------------------------------------------
Ingredients for 9x 12 inch / 23x 30.5 cm baking sheet:

Genoa sponge cake- see recipe here
Ps. Bake shorter for 25 minutes.

Apple mixture:
2 l/68 oz roasted apples or prepare them like in this recipe
1 vanilla sugar (0.32 oz / 9g)
1 lemon jelly and gooseberry (2.65 oz / 75g)
1. In a big bowl, mix the ingredients. When the apple mixture solidified put it on cooled sponge cake.

Cream:
250 g butter, unsalted
0.5 liters of milk
3/4 cup sugar
2 tablespoons all-purpose flour or wheat flour
2 tablespoons potato flour
1 vanilla sugar (0.32 oz / 9g)

1. Bring to boil 1/4 l of milk with sugar.
2. Mix remaining milk with flour.
3. Pour milk& flour mixture to boiling milk. Mix. Cook over low heat, stirring constantly, until you get pudding. Set aside to cool.
4. In a large bowl, mix butter with the vanilla sugar. Beat in pudding, 1 tablespoon of pudding at time, just until blended.
Ps. iI  cream is too thin, add 1 tablespoon of gelatin powder.
5. Pour  the cream on apple mixture and spread evenly. Put the cake in the refrigerator to get dense.


Chocolate glaze: recipe see here
1. Pour chocolate glaze on cream.
2. Sprinkle with coconut flakes.

3. Put the cake in the refrigerator.
Enjoy :)





14 comments:

  1. Szarlotka rzeczywiście wygląda pięknie. Przedstawiłaś po królewsku. Skuszę się na Twój przepis, bo aż pachnie tutaj i ten kawałek tak mnie kusi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziekuje :) Jest przepyszna :) Moja rodzina ja uwielbia :)

      Delete
  2. Rzeczywiście wygląda po królewsku :D

    ReplyDelete
  3. wspaniała! robię podobną, jest pyszna :)

    ReplyDelete
  4. Super wygląda i na pewno świetnie smakuje, Zapisuję przepis :)

    ReplyDelete
  5. U mnie pod tą nazwą kryje się trochę inne ciasto, bo z bitą śmietaną. Ale Twoja wersja też bardzo mi się podoba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeszcze nie probowalam robic z bita smietana - ale warto sprobowac :)

      Delete
  6. Szarlotka bardzo kusi:)
    Wygląda obłędnie!

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. A dziekuje za mile slowa ;) Warto ja zrobic :)

      Delete