Tuesday, April 23, 2013

Sałatka z indykiem i papryką/ Salad with turkey and bell peppers

Wiosna za oknem więc czas na sałatki - co dzisiaj? Sałatka z indykiem i papryką w sosie jogurtowo - pomarańczowym.... Bazowałam na przepisie, który dostałam jakieś 10 lat temu od mojej siostry. Pychotka ;)
-------------------------------
Spring on the outside, so it's time for salads. Today salad with turkey and bell peppers in a yoghurt & orange sauce .... Was based on a recipe that I got about 10 years ago from my sister. Yummy;)
 




 
 
Składniki:
1 puszka kukurydzy (15, 25 oz/ 423 g)
3 papryki do wyboru: żółta, zielona, czerwona lub pomarańczowa
100 g ryżu
1 pierś z indyka (średniej wielkości, pojedyncza)
1/2 łyżeczki curry
garść pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka Vegetty
Wody do ugotowania ryżu i kurczaka

Sos: 1/2 szkl jogurtu naturalnego
        sok z 1 pomarańczy
        2 łyżki majonezu
        sól, pieprz

Indyka wymyć, dodać do garnka z gorącą wodą i Vegettą. Gotować ok 15- 20 minut lub do momentu, aż indyk będzie miękki. Wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić w kostkę. Ryż ugotować w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ryż wyjąć i odsączyć, odstawić na bok do ostudzenia. Posiekać natkę pietruszki. Do miski dodać kukurydzę, paprykę, natkę, indyka i ryż. Przyprawić curry i świeżo zmielonym pieprzem.
W oddzielnej misce wymieszać wszystkie składniki do sosu.
Polać warzywa sosem i przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego ;)
------------------------------------------------------------
Ingredients:
1 can of corn (15, 25 oz / 423 g)
Three bell peppers to choose from: yellow, green, red or orange
100 g rice
1 turkey breast (medium-sized, single)
1/2 teaspoon curry powder
a handful of parsley, chopped
1 teaspoon Vegetty
Water to cook rice and chicken

Sauce: 1/2 cup plain yogurt
1 orange juice
2 tablespoons mayonnaise
salt and pepper

Wash the turkey, add into the pot with hot water and Vegettą. Cook for about 15 - 20 minutes or until turkey will be soft. Remove, cool and cut into cubes. Drain corn and peppers cut into cubes. Cook rice in water according to package instructions. Rice remove and drain, set aside to cool. Chop the parsley. Add corn, peppers, parsley, turkey and rice in a bowl. Season with curry powder and freshly ground pepper.
In a separate bowl, mix together all the ingredients for the sauce.
Pour sauce on vegetables, stir, season with salt and pepper to taste.

Enjoy;)

No comments:

Post a Comment