Wednesday, May 8, 2013

Kurczak Generała Tso / General Tso`s chicken

Od jakiegoś czasu myślałam o zrobieniu czegoś z kuchni chińskiej. Poszperałam w internecie i znalazłam przepis Marthy Stewart. Nie jest to typowe chińskie danie, ale za to bardzo dobre. Uwielbiam połączenie fasoli z kurczakiem ;) Serdecznie polecam.
----------------------------------
For some time I thought about doing something of Chinese cuisine. I searched the internet and found a great recipe by Martha Stewart. This is not a typical Chinese dish, but it is very good. I love the combination of beans with chicken;) I heartily recommend.
 



 
Składniki:
1 1/4 szkl ryżu (najlepiej brązowy) lub 200 g ryżu białego (2 torebki)
1/4 szkl mąki  kukurydzianej
ok  0,5 kg grochu typu snow lub fasoli szparagowej, pokrojonej poprzecznie
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżeczki startego imbiru
3 łyżki jasnobrązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki płatków z czerwonej papryki lub 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3 jajka
sól, pieprz świeżo zmielony
ok 0,5 kg piersi z kurczaka, pokrojonej w kawałki 2,5 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
1 lyzeczka sezamu

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do dużej miski dodać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1/2 szkl zimnej wody - wymieszać. Dodać groszek/ fasolkę, czosnek, imbir, cukier, sos sojowy, paprykę - wymieszać i odstawić na bok.
W innej misce wymieszać jajka, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki papryki. Kurczaka obtoczyć w miksturze z jajkiem.
Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy. Przełożyć na nią 1/2 kurczaka (zrzucić nadmiar mikstury). Smażyć, przewracając od czasu do czasu, aż się zarumieni - ok 6-8 minut. Przenieść na talerz. Powtórzyć czynność z pozostałym kurczakiem. Na patelnię, na której był przygotowywany kurczak wlać miksturę z groszkiem/ fasolką. Przykryć i gotować do póki zmięknie, a sos zgęstnieje (3-5 minut). Przełożyć kurczaka na patelnię (bez żadnego sosu). Obtoczyć w sosie i smażyć ok 2 minut. Podawać z świeżo przygotowanym ryżem, posypac sezamem.

Ps. Dla osób, którą wolą bardziej miękkie warzywa proponuje, aby wccześniej ugotować je na parze, albo w osolonej wodzie.

Oryginalny przepis: patrz Tutaj
------------------------------------------------

Ingredients:
 
1 1/4 glass of rice (preferably brown) or 200 grams of white rice (2 bags)
1/4 cup cornstarch
1 pound snow pea or green beans, trimmed and halved crosswise
4 garlic cloves, sliced
2 teaspoons fresh ginger, grated and peeled
3 tablespoons light-brown sugar
2 tablespoons soy sauce
1/2 teaspoon red-pepper flakes or 1/2 teaspoon sweet paprika
3 eggs
salt and fresh grounded pepper
1 pound boneless, skinless chicken breasts, cut into 1-inch pieces
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon sesame seeds

Cook rice according to package instructions. Meanwhile, in a large bowl, stir together 1 tablespoon cornstarch and 1/2 cup cold water until smooth. Add snow peas/grean beans, garlic, ginger, sugar, soy sauce, and red-pepper flakes; toss to combine, and set aside.
In another bowl, whisk together egg whites, remaining 3 tablespoons cornstarch, 1/2 teaspoon salt, and 1/4 teaspoon pepper. Add chicken, and toss to coat.
In a large nonstick skillet, heat 1 tablespoon oil over medium-high. Lift half the chicken from egg-white mixture (shaking off excess), and add to skillet. Cook, turning occasionally, until golden, 6 to 8 minutes. Transfer to a plate; repeat with remaining oil and chicken, and set aside (reserve skillet).
Add snow-pea/ green beans mixture to skillet. Cover; cook until snow peas are tender and sauce has thickened, 3 to 5 minutes. Return chicken to skillet (with any juices); toss to coat. Serve with rice and sprinkle with sesame seeds.
 
Ps.: Small suggestion for people that prefer a softer vegetables - cook them before: by steaming or in salted water.

The original recipe: See here

No comments:

Post a Comment

Post a Comment