Tuesday, May 28, 2013

Zapiekane owoce w kruchym cieście/ Baked fruits in shortcrust pastry

Gdy pracowałam w wieżowcu przy CH Land w Warszawie, w cukierence na dole można było kupić jabłka zapiekane w cieście ;) Nie wiem jak teraz, ale były one przepyszne. Ja stworzyłam moją własną wersję tych ciastek (trochę odchudzoną) i nie tylko z jabłkami w środku ;) Smacznego :)
---------------------------
When I worked in a high-rise building at CH Land in Warsaw, at the bakery downstairs I could buy apples baked in  sweet pastry;) I do not know how it looks now, but they were delicious. I created my own version of these biscuits (less caloric) and not only with apples in the middle;) Enjoy :)
 


 
 



 
Składniki (na 8 szt):
0,5 szkl cukru trzcinowego (można użyć  też białego)
1,5 - 1,75 szkl mąki pszennej
1 jajko i 1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
4 jabłka lub 8 śliwek lub 450 g borówek
125 g masła, temperatura pokojowa
1 łyżeczka cynamonu do jabłek + cynamon do posypania ciastek

Posiekane masło dodać do mąki. Wymieszać. Dodać cukier, mleko, jajko i żółtko, proszek do pieczenia, ekstrakt. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne (ok 5 minut). Gdy ciasto lepi się do rąk dosypać  trochę mąki. Podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na blacie i pociąć na kwadraty o boku ok 13 - 15 cm.

Przygotowanie owoców:
Jabłka obrać i wyjąć gniazdo z pestkami. Podzielić na pół, oprószyć cynamonem i odstawić na 10 minut. Wstawić do mikrofali (w żaroodpornym naczyniu) na ok 5 minut, aż będą miękkie.
Śliwki podzielić na pół i wyjąć pestki. Wstawić do mikrofali (w żaroodpornym naczyniu) na ok 4 minut, aż będą miękkie.
Bórówki wymyć pod bieżącą wodą.
Owoce nakładać na ciasto: po 1/2 jabłka lub 2 połówki śliwki lub ok 1,5 -2 łyżki borówek. Rogi ciasta zawijać do środka. Zlepić boki. Na środek nakładać wycięte koło.
Piec ok 20 minut w 180 stopniach C (350F), wyłączyć piekarnik i pozostawić w środku na kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika. Oprószyć cynamonem

Smacznego !!!!
--------------------------------------
Ingredients (for 8 pieces):
0.5 of cup cane sugar (you can also use white)
1.5 - 1.75 cup flour
1 egg and 1 egg yolk
1 teaspoon vanilla extract
0.5 teaspoons baking powder
50 ml of milk
4 apples or 8 plums or 450 grams of blueberries
125 g unsalted butter, room temperature
1 teaspoon of cinnamon to the apples + cinnamon for sprinkling

Add chopped butter into the flour. Mix. Add the sugar, milk, egg and egg yolk, baking powder, extract. Knead the dough until it will elastic (about 5 minutes). If the dough sticks to your hands sprinkle a little flour. Divide into two parts. Each of them roll on the counter and cut into squares of about 13 - 15 cm side.

Fruit preparation:
Peel the apples and remove the seeds. Divide in half, sprinkle with cinnamon and set aside for 10 minutes. Put in the microwave (in an ovenproof dish) for about 5 minutes, until soft.
Plums divided in half and remove the seeds. Put in the microwave (in an ovenproof dish) for about 4 minutes, until soft.
Blueberries wash under running water.

Apply fFruits ntothe middle squares: half an apple or two halves of plums or about 1.5 -2 tablespoons of blueberries. Fold dough corners inside. Stick sides together. Put circle on the center of cookie.
Bake about 20 minutes at 180 degrees C (350F), turn off the oven and leave for another 5 minutes. Remove from the oven. Sprinkle with cinnamon.

Enjoy!!



No comments:

Post a Comment