Monday, March 4, 2013

Tiramisu/ Tiramisu - Italian cake

I przyszedł czas na Tiramisu .... Co więcej mogę napisać... Ja uwielbiam to ciasto - pomimo tego, że jest bardzo kaloryczne :P
------------------------------
It is time for Tiramisu .... What more can I write ... I love this cake - despite the fact that it is very caloric: P
 



Składniki na blachę o średnicy 21 cm:
8 żółtek
1/2 szkl cukru
500 g sera Mascarpone
2 szkl mocno posłodzonej kawy ekspreso (ja osobiście nie słodzę)
350 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego
50 g koniaku lub grappy
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny (można ją pominąć ale masa będzie wtedy bardziej lejąca)

Utrzeć żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Stopniowo dodawać serka i dalej ubijać na gładką masę.
W oddzielnej misce wlać alkohol, kawę i wymieszać.
Do blachy wkładać warstwami: namoczone w kawie biszkopty, krem, namoczone biszkopty i krem (minimum 4 warstwy).
Wstawić do lodówki na min 3 godziny. Przed podaniem posypać wierzch kakao.
------------------------------------
Ingredients:
8 egg yolks
1/2 cup sugar
500 g Mascarpone cheese
2 cup of sweetened strong ekspreso coffee (I do not sweetening)
350 g biscuits or sponge cake
50 grams of cognac or grappa
2 tablespoons of cocoa
1 tablespoon gelatin (you can skip it but the batter will then be more liquid)

Whip egg yolks with the sugar until well combined. Gradually add cheese and then whisk until smooth.
In a separate bowl - pour alcohol with coffee and mix.
Put in a cake mold: biscuits soaked in coffee, cream, biscuits and cream (at least 4 layers).
Put into the refrigerator for a minimum of 3 hours. Before serving sprinkle with cocoa.

No comments:

Post a Comment