Thursday, May 2, 2013

Ciasto na pierogi/ Dough for polish dumplings (pierogi)

Pierogi - jedno z bardziej znanych na świecie dań polskich. Ja osobiście je uwielbiam, szczególnie z białym serem, kapustą i grzybami, szpinakiem i fetą, z ziemniakami i boczkiem czy z kaszanką. Lubię też pierogi na słodko - szczególnie z jagodami czy truskawkami .... Pychota. Jednakże, aby je zrobić należy przygotować ciasto. Poniżej przedstawiam przepis mojej mamy :P
---------------------------------
Pierogi - one of the world's most famous Polish dishes. I personally love them, especially with white, farmer cheese, sauerkraut and mushrooms, spinach and feta cheese, potatoes and bacon or with "kaszanka". I also like sweet pierogi (dumplings) - especially with blueberries or strawberries .... Delights. However, if You want to eat them, have to prepare the dough. Below is my mom`s recipe :P





 Składniki:
75 dag mąki uniwersalnej (4,41 szkl)
2 dag świeżych drożdży (0,04 lb)
1 - 1,5 szkl ciepłej wody (nie może być gorąca)
1 łyżka śmietany (ja dodaję kremówkę)
 
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić pośrodku dołek i wlać wodę z drożdżami. Dodać śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno być lepiące, ale też twarde, Dodać pozostałą wodę (ja przeważnie daje ok 1/4 szkl wody, ale zależy to od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 2 części. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać koła za pomocą szklanki. lub formy na ciastka Do środka wkładać farsz, zawijać mocno ściskając brzegi pieroga. Odkładać na oprószoną mąkę stolnicę. Pozostawić na 30 minut.
Wlać wodę do garnka - ok 2/3 garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień na średni, włóż pierogi i gotuj przez 3-5 minut lub do momentu, aż wypłyną na wierzch.
 
Ps. Aby pierogi się mniej kleiły, można dodać 1 łyżeczkę oliwy/ oleju do gotującej się wody. 
--------------------------------------------------------
Ingredients:
75 dag all-purpose flour (4.41 cups)
2 dag fresh yeast (0.04 lb)
1 - 1.5 cups warm water (not hot)
1 tablespoon sour cream
 
Dissolve the yeast in a cup of warm water. Sift the flour on a pastry board, make a hole and pour water with the yeast. Stir into the sour cream. Knead the dough. Dough should not be sticky and hard. Add remaining water (I usually add 1/4 cups water, but it depends on the type of flour). Divide the dough into 2 parts. Sprinkle pastry board with flour and roll out the dough. Cut into 3 rounds with a glass or a cookie cutter. Place stuffing into the center of each round, fold over the edges and press together. Place them on the pastry board sprinkled with flour. Leave for 30 minutes.
Pour water into a pot - about 2/3 and bring to a boil. Reduce heat to medium, add pierogies and cook for 3 to 5 minutes or until pierogies float to the top.

Ps. Dumplings will not stick together if you add 1 teaspoon of olive oil/oil to the boiling water.

No comments:

Post a Comment