Monday, September 2, 2013

Przepis na ciasto na crostatę/ Recipe for crostata pastry

Od jakiegoś czasu miałam ogromną ochotę na zrobienie crostaty. Jednakże chciałam znaleźć wypróbowany przepis, gdyż miała być to moja pierwsza crostata. Tym sposobem znalazłam cudowny przepis w Cook`s Secrets, którym z chęcią się z Wami podzielę ;)
----------------------------------------------
For some time, I had a great desire to make a crostata. However, I wanted to find a tried and tested recipe, as it was supposed to be my first crostata. In this way, I found a wonderful recipe in Cook `s Secrets, which I share with you;)
 

 
 
Składniki:
1 1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szkl zimnego masła
1/3 szkl zimnej wody
1 żółtko
mąka do posypywania
1 jajko
1 łyżka wody
1 łyżeczka granulowanego cukru
 
1. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Podziel masło na kawałeczki. Dodaj do mąki  i wymieszaj tak, aby nie były widoczne kawałki masła.
3. W małej misce wymieszaj wodę i żółtko.
4. Wlać 1 łyżkę z miksturą z żółtkiem do mikstury z mąką. Rozrzucić widelcem. Powtórzyć proces, aż do wyczerpania mikstury z żółtkiem.
5. Delikatnie zagnieść ciasto, aż do uformowania kuli.
6. Na papierze do pieczenia, lekko posypanym mąką, rozwałkować ciasto. Przenieść z papierem na blachę do pieczenia.
7. Wypełnić nadzieniem. Zawinąć boki nad nadzieniem.
8. W małej misce wymieszać jajko z 1 łyżką wody. Rozprowadzić miksturę na brzegach ciasta. Posypać brzegi granulowanym cukrem.
9. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C/ 375 stopni F.
10. Piec 25 minut. Nakryć folię aluminiową część z nadzieniem. Piec kolejne 20 minut.
 
Inspiracja: Cook`s Secrets
------------------------------------
 
Ingredients:
1 1/2 cup all-purpose flour
2 tbsp sugar
1/2 tsp salt
1/3 cup cold unsalted butter
1/3 cup cold water
1 egg yolk
flour for sprinkling
1 egg
1 tbsp water
1 tsp coarse sugar
 
1. In a medium bowl stir flour, sugar and salt.
2. Cut butter into pieces. Add to flour mixture and mix until butter pieces are not visible in the mixture
3. In a small bowl whisk water and egg yolk.
4. Sprinkle 1 tablespoon of the egg yolk mixture over part of the flour mixture. Toss with a fork. Repeat moistening flour mixture until the egg mixture is used.
5. Gently knead the dough just until a ball forms.
6. On a lightly floured sheet of parchement paper, roll crostata pastry. Transfer pastry on parchement paper to a baking sheet.
7. Spoon a filling. Fold up pastry over filling.
8. In a small bowl whisk egg and 1 tablespoon water. Brush egg mixture over edges of pastry. Sprinkle pastry with coarse sugar.
9. Preheat oven to 190 degrees C/ 375 degrees F.
10. Bake for 25 minutes. Tent aluminum foil over filling. Bake 20 minutes more.
 
Inspiration: Cook `s Secrets

No comments:

Post a Comment