Od jakiegoś czasu miałam ogromną ochotę na zrobienie crostaty. Jednakże chciałam znaleźć wypróbowany przepis, gdyż miała być to moja pierwsza crostata. Tym sposobem znalazłam cudowny przepis w Cook`s Secrets, którym z chęcią się z Wami podzielę ;)
----------------------------------------------
----------------------------------------------
For some time, I had a great desire to make a crostata. However, I wanted to find a tried and tested recipe, as it was supposed to be my first crostata. In this way, I found a wonderful recipe in Cook `s Secrets, which I share with you;)
Składniki:
1 1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szkl zimnego masła
1/3 szkl zimnej wody
1 żółtko
mąka do posypywania
1 jajko
1 łyżka wody
1 łyżeczka granulowanego cukru
1. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Podziel masło na kawałeczki. Dodaj do mąki i wymieszaj tak, aby nie były widoczne kawałki masła.
3. W małej misce wymieszaj wodę i żółtko.
4. Wlać 1 łyżkę z miksturą z żółtkiem do mikstury z mąką. Rozrzucić widelcem. Powtórzyć proces, aż do wyczerpania mikstury z żółtkiem.
5. Delikatnie zagnieść ciasto, aż do uformowania kuli.
6. Na papierze do pieczenia, lekko posypanym mąką, rozwałkować ciasto. Przenieść z papierem na blachę do pieczenia.
7. Wypełnić nadzieniem. Zawinąć boki nad nadzieniem.
8. W małej misce wymieszać jajko z 1 łyżką wody. Rozprowadzić miksturę na brzegach ciasta. Posypać brzegi granulowanym cukrem.
9. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C/ 375 stopni F.
10. Piec 25 minut. Nakryć folię aluminiową część z nadzieniem. Piec kolejne 20 minut.
Inspiracja: Cook`s Secrets
------------------------------------
Ingredients:
1 1/2 cup all-purpose flour
2 tbsp sugar
1/2 tsp salt
1/3 cup cold unsalted butter
1/3 cup cold water
1 egg yolk
flour for sprinkling
1 egg
1 tbsp water
1 tsp coarse sugar
1 1/2 cup all-purpose flour
2 tbsp sugar
1/2 tsp salt
1/3 cup cold unsalted butter
1/3 cup cold water
1 egg yolk
flour for sprinkling
1 egg
1 tbsp water
1 tsp coarse sugar
1. In a medium bowl stir flour, sugar and salt.
2. Cut butter into pieces. Add to flour mixture and mix until butter pieces are not visible in the mixture
3. In a small bowl whisk water and egg yolk.
4. Sprinkle 1 tablespoon of the egg yolk mixture over part of the flour mixture. Toss with a fork. Repeat moistening flour mixture until the egg mixture is used.
5. Gently knead the dough just until a ball forms.
6. On a lightly floured sheet of parchement paper, roll crostata pastry. Transfer pastry on parchement paper to a baking sheet.
7. Spoon a filling. Fold up pastry over filling.
8. In a small bowl whisk egg and 1 tablespoon water. Brush egg mixture over edges of pastry. Sprinkle pastry with coarse sugar.
9. Preheat oven to 190 degrees C/ 375 degrees F.
10. Bake for 25 minutes. Tent aluminum foil over filling. Bake 20 minutes more.
2. Cut butter into pieces. Add to flour mixture and mix until butter pieces are not visible in the mixture
3. In a small bowl whisk water and egg yolk.
4. Sprinkle 1 tablespoon of the egg yolk mixture over part of the flour mixture. Toss with a fork. Repeat moistening flour mixture until the egg mixture is used.
5. Gently knead the dough just until a ball forms.
6. On a lightly floured sheet of parchement paper, roll crostata pastry. Transfer pastry on parchement paper to a baking sheet.
7. Spoon a filling. Fold up pastry over filling.
8. In a small bowl whisk egg and 1 tablespoon water. Brush egg mixture over edges of pastry. Sprinkle pastry with coarse sugar.
9. Preheat oven to 190 degrees C/ 375 degrees F.
10. Bake for 25 minutes. Tent aluminum foil over filling. Bake 20 minutes more.
Inspiration: Cook `s Secrets
No comments:
Post a Comment