Wednesday, January 22, 2014

Curry z wołowiną/ Beef curry

Lubię dania jednogarnkowe, gdyż nie trzeba później myć za dużo naczyń po ich przygotowaniu :) Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo proste danie, ale za to bardzo smaczne ;) Rewelacyjne, gdy w lodówce są już pustki.
-----------------------------------------------
I like one-pot meals very much, because I do not have to wash too many dishes after preparation :) Today I am presenting the recipe for a very simple and very tasty dish ;) Excellent when a refrigerator is almost empty.





Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 średnie żółte cebule, pokrojone w cienkie plasterki
3 ząbki czosnku, posiekanego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka startej kolendry
2 łyżeczki cajun do mięsa mielonego lub przyprawy do mięsa
1 łyżeczka sosu chili z czosnkiem
1 łyżeczka startej kurkumy
2,1 lb/ 0,95 kg wołowego mięsa mielonego
28 oz/ 794 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki (mogą też być świeże)
2 torebki/ 200g ryżu, przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

1. Podgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć na małym ogniu aż cebula będzie miękka (około 6-7 minut), mieszając od czasu do czasu.
2. Dodać kolendrę, sos chili, cajun i kurkumę. Gotować przez kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
3. Zwiększyć ogień na średni. Dodać wołowinę i gotować przez 8-10 minut, często mieszając, aż mięso nie będzie różowe.
4. Wymieszać z pomidorami. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Zdjąć przykrywkę i gotować przez kolejne 5 minut.
6. Podawać na ciepło z ryżem.

Smacznego :)

--------------------------------------------------------
Ingredients:
3 tablespoons olive oil
3 medium yellow onions, thinly sliced
3 garlic cloves, finely chopped
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon ground coriander
2 teaspoons meat loaf mix cajun or seasoning for meat
1 teaspoon chili garlic sauce
1 teaspoon ground turmeric
2.1 lb / 0.95 kg ground beef
28 oz / 794 g canned diced tomatoes (can be fresh either)
2 bags / 200g rice, prepared according to package directions

1. Heat the oil in a large pot. Add the onions, garlic and ginger and cook over low heat until softened (about 6-7 minutes), stirring occasionally.
2. Add the coriander, chili sauce, cajun and turmeric and cook for an additional 3-4 minutes, stirring occasionally.
3. Increase the heat to medium. Add the ground beef and cook, stirring frequently, for 8-10 minutes, until evenly browned.
4. Stir in the tomatoes. Reduce the heat, cover and simmer for 15 minutes, stirring occasionally.
5. Uncover the pot and cook for an additonal 5 minutes.
6. Serve warm with rice.

Enjoy :)

No comments:

Post a Comment