Zrobiłam swoje ulubione pierogi - ze szpinakiem i serem feta. Nie ma co się rozpisywać. Są przepyszne :) Serdecznie polecam
--------------------------------------
I made my favorite dish: pierogi with spinach and feta cheese. They are delicious :) Highly recommended
Składniki:
Ciasto - patrz Ciasto na pierogi
Farsz:
1 łyżka masła
3 duże pęczki świeżego szpinaku
2 łyżki śmietany kremówki
226 g sera fety, pokruszonego
4 ząbki czosnku, wyciśnięty lub drobno pokrojony
pieprz świeżo zmielony
Wymyć szpinak, wysuszyć, pokroić na cienkie paski. Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak i czosnek. Smażyć, aż zmniejszy swoją objętość i woda wyparuje. Mieszać od czasu do czasu. Dodać śmietanę i pieprz - smażyć kolejne 5 minut. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić na bok, dodać ser feta.
Dalsze kroki wykonywać zgodnie z zasadami opisanymi w Ciasto na pierogi.
Podawać ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym.
Smacznego
----------------------------
Stuffing:
1 tablespoon butter, unsalted
3 large bunches fresh spinach
2 tablespoons sour cream
226 g feta cheese, crumbled
4 cloves garlic, minced or finely chopped
freshly ground pepper
Wash spinach, dried, cut into thin strips. Heat butter in a frying pan, add the spinach and garlic. Cook until reduced its volume and the water evaporates. Stir occasionally. Add sour cream and pepper - cook another 5 minutes. Stir occasionally. Set aside, add the feta cheese.
Next steps according to directions described in Dough for polish dumplings/pierogi.
Serve with sour cream or plain yoghurt.
Bon appetite
No comments:
Post a Comment