Monday, November 25, 2013

Domowy burger na ostro/ Homemade spicy burger

Po bułeczkach przyszedł czas na burgery z wołowiny ;) Specjalnie zrobione dla mojego małżonka, który uwielbia "czerwone mięso" ;) Plusem tego amerykańskiego dania jest to, iż burger jest ostry ;) Co z kolei ja bardzo lubię. Tak więc zapraszam na kolejnego burgera na moim blogu :) Smacznego :)
----------------------------------------------
After burger buns came time for beef burgers ;) I made ​​them for my husband especially, who loves "red meat" ;) The advantage of this American dish is that the burger is spicy ;) What I really like too. So I invite you to next burger on my blog :) Enjoy :)



Składniki (na 7 średnich burgerów):
2 lb/ 0,9 kg wołowego mięsa mielonego
2 łyżeczki cajun do mięsa mielonego
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1,5 łyżeczki ostrego sosu chili z czosnkiem
1 łyżeczka ajvar
1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo: duży pomidor, duża biała cebula, sałata, ogórek, pikantny ketchup i musztarda.
Bulki - patrz tutaj

1. W dużej misce wymieszać 7 składników.
2. Uformować kule a nastepnie je spłaszczyć, aby stworzyć placki o preferowanej grubości.
3. Położyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ustawić kombiwar na 200 stopni C/ 400 F. Włożyć hamburgery do kombiwaru. Piec z obu stron po 6 minut.
Ps.: Hamburgery można również usmażyć na patelni lub grillu.
5. Bułki rozkroić na pół. Na dolnej części bułek ułożyć liść sałaty, 1 plasterek białek cebuli, 1 plasterek pomidora, 2 plasterki ogórków, burger, ketchup i musztardę. Przykryj drugą częścią bułek.

SMACZNEGO !!!
---------------------------------------------------
Ingredients (7 medium burgers):
2 lb/ 0.9 kg ground beef meat
2 teaspoons meat loaf mix cajun
1 teaspoon ground garlic
1 teaspoon black pepper, freshly ground
1.5 teaspoons hot chili sauce with garlic
1 teaspoon ajvar
1 teaspoon sweet paprika

Additionally: large tomato, large white onion, lettuce, cucumber, spicy ketchup and mustard.
Buns - see here.

1. Combine 7 ingredients in a large bowl.
2. Shape into balls and then flatten slightly to make patties of your preffered thickness.
3. Place on a plate, cover with plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.
4. Set a halogen oven to 200 degrees C / 400 F. Place hamburgers in the halogen oven. Cook for 6 minutes on each side.

Ps.: You can fry hamburgers in a frying pan or on a grill.
5. Cut buns in half. Place the lettuce leaves on the bottom halves of buns and top with 1 slice ​​of onion, one slice of tomato, two slices of cucamber, burger, ketchup and mustard and add the lids.

ENJOY!!!






4 comments:

  1. Uwielbiam domowe burgery. Podoba mi się dodatek ajwaru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje :) ostatnio dodaje go gdzie tylko sie da :) ale musze przyznac, ze jestem jego fanka of kilkunastu lat ;)

      Delete
  2. Domowe najlepsze! A mięso najbardziej lubię średnio wysmażone - hamburger rozpływa się wtedy w ustach :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zgadzam sie w 100% :) ja wole dobrze wypieczone, ale malzonek jest zwolennikiem srednio wypieczonego :)

      Delete