Thursday, August 15, 2013

Frittata w muffinie/ Frittata in a cup

I kolejny przepis wegetariański. Tym razem propozycja na śniadanie: muffiny z brokułami, grzybami i szczypiorkiem. Przepis znalazłam w Muffin Tin Chef i trochę go zmieniłam. Muszę stwierdzić, iż jest rewelacyjny. Lubię w nim to, iż można dodawać przeróżne składniki a warianty tych muffinów są nieograniczone ;)
------------------------------------------------
And another vegetarian recipe. This time suggestion for breakfast: muffins with broccoli, mushrooms and chives. I found this recipe in Muffin Tin Chef and changed it a little. I have to say that it is sensational. What I like most about this recipe is that the ingredient possibilities are almost limitless.
 


 
Składniki na 12 muffinów:
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
3 1/2 szkl brokuła (3 szkl różyczek i 1/2 szkl łodyg)
2 szkl pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone w plasterki
3 ząbki czosnku, posiekane
5 jajek
4 białka
1 szkl sera cheddar, startego na tarce o dużych oczkach
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka suchego tymianku
2 łyżeczki musztardy
1/4 łyżeczki płatków z czerwonej papryki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C/ 375 stopni F
2. Rozgrzać olej/oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodać brokuły, pieczarki, szczypior i czosnek i gotować pod folią aluminiową aż warzywa będą miekkie - ok 5 minut.
3. W dużej misce wymieszać jajka, białka, ser, sok z cytryny, tymianek, musztarde, paprykę, sól i pieprz.
4. Przenieść warzywa do mikstury z jajkami. Wymieszać.
5. Natłuścić blachę na muffiny.
6. Podzielić miksturę równo pomiędzy 12 muffinów.
7. Piec ok 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok na ok 2 minuty.

Smacznego !!!
--------------------------------------------
Ingredients for 12 muffins:
1 tablespoon canola oil or olive oil
3 1/2 cups broccoli (3 cups broccoli florets and 1/2 cup broccoli stems)
2 cups mushrooms, sliced
2 chives with onions, sliced
3 garlic cloves, chopped
5 eggs
4 egg whites
1 cup cheddar cheese, grated on large mesh
juice of 1/2 lemon
1 teaspoon dried thyme
2 teaspoons mustard
1/4 teaspoon red pepper flakes
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon pepper

1. Preheat the oven to 190 degrees C / 375 degrees F
2. Heat the oil / olive oil in a large skillet over medium heat. Add broccoli, mushrooms, chives and garlic and cook until the vegetables have softened - about 5 minutes.
3. In a large bowl, beat together eggs, egg whites, cheese, lemon juice, thyme, mustard, red pepper flakes, salt and pepper.
4. Stir in the broccoli mixture.
5. Grease the medium-size muffin trays.
6. Divide the mixture among 12 medium muffin cups.
7. Bake about 20 minutes. Remove from the oven and set aside for 2 minutes.

Enjoy!



Wegetariańskie Śniadania

1 comment: