Friday, May 24, 2013

Galuszki czy też haluszki / Galuskával also called halušky

Czas na kolejne kluseczki - tym razem w węgierskim, austryjackim czy czeskim stylu - galuszki zwane haluszkami czy też spaetzle :) Dla mnie danie jest super dodatkiem do mięsa lub jako danie główne ze skwarkami i białym serem :) Polecam!!!! Warto je wypróbować, zamiast klusek śląskich ;)
----------------------------
Time for more little dough pieces - this time in the Hungarian and Austrian or Czech style - Galuskával  called halušky or spaetzle :) For me, the dish is a great side dish to meat or as a main dish with bacon and cottage cheese :) I recommend it!! Try it out, instead of Silesian dumplings;)
 




 
Składniki:
1 3/4 - 2 szkl mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1/4 łyżeczki soli
 
Wymieszać składniki i zagnieść ciasto, do momentu gdy będzie sprężyste. Rwać małe kawałki, kłaść na dłoni i formować wałeczki. Uformowane kluseczki kłaść na oprószonym mąką blacie/ stolnicy.
Na osoloną (ok 1 łyżeczki) wodę ( ok 3 l) z oliwą (1 łyżeczka) wrzucać kluseczki. Gotować ok 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego :)
--------------------------
Ingredients:
1 3/4 - 2 cup wheat flour
3 eggs
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon water
1/4 teaspoon salt
Mix the ingredients and knead the dough until it will be elastic. Tear small pieces, put in hand and form rollers. The shaped little dough pieces put on a floured kitchen counter/ pastry board.
Throw them in salted (about 1 teaspoon) water (about 3 liters) with oil (1 teaspoon). Cook for about 3-5 minutes after departure. Enjoy :)

1 comment:

  1. Dziękujemy za udział w akcji! :) Fajny zamiennik dla klusek śląskich. Jak znudziły się klasyczne kluski śląskie, polecamy ich czarną wersję:
    http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/06/slunske-kluski-corne-przepis-na-czarne.html

    ReplyDelete