W weekend kupiłam szparagi - miałam wielką ochotę na ich skosztowanie. Co byście powiedzieli na trochę inne danie niż szparagi w bekonie ... - czyli zapiekany łosoś z przegrzebkami, serem fetą w sosie beszamelowo-serowym. Po prostu "niebo w gębie" ;) Smacznego !!!
-----------------------------
During the weekend I bought asparagus - I had a great desire for their taste. What would you say to some different dish than asparagus wrapped in bacon ... - Baked salmo with scallops, feta cheese and bechamel & cheese sauce. Just "heaven in my mouth";) Enjoy!
Składniki (na 3-4 porcje):
400g filetu z łososia, pokrojony w kostkę 1,5 x 1,5 cm
6 przegrzebek, pokrojona w ćwiartki
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pęczek zielonych szparagów
100 g makaronu farfalle (używam Barilla)
80 g sera feta
oregano do posypania
Sos beszamelowo - serowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szkl mleka
1/2 łyżeczki białego pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki soli
120 g sera cheddar z czosnkiem, startego na dużych oczkach
Łososia i przegrzebki wymieszać z solą i pieprzem. Nasmarować żaroodporne oliwą. Przełożyć łososia i przegrzebki do żaroodpornego naczynia. Posypać pokruszonym serem feta. Odstawić na bok.
Przygotować sos:
Masło rozpuścić w rondlu. Zmniejszyć ogień. Dodać mąkę i mieszając połączyć składniki - nie może być grudek. Dodać powoli mleko, cały czas mieszając. Zwiększyć ogień. Dodać przyprawy i wymieszać. Mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Odstawić na bok. Dodać żółty ser i ponownie wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale maksymalny czas gotowania pomniejszyć o 2 minuty (np.: na opakowaniu czas gotowania al dente to 11 minut to całościowo gotować 9 minut. Odłamać grube i białe końce w szparagach. Zielone szparagi pokroić na 1,5 cm kawałki. Na 2 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać szparagi, wymieszać. Po ugotowaniu odcedzić, ale zostawić 1/4 szkl wywaru. Makaron i szparagi ponownie włożyć do garnka z 1/4 szkl wywaru. Dodać sos beszamelowo-serowy i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (375F) na 15 minut.
Wykładać do misek i posypać lekko oregano. Smacznego !!!
Ps. Potrawa powinna być płynna, nie sucha.
----------------------------------------------
Ingredients (3-4 portions):
400g salmon fillet, cut into pieces 1.5 x 1.5 cm
6 scallops, cut into quarters
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper, freshly ground
1 tablespoon olive oil
1 bunch green asparagus
100 g farfalle pasta (I use Barilla)
80 g feta cheese
oregano for sprinkling
Bechamel & cheese sauce:
2 tablespoons unsalted butter
2 tablespoons flour
1.5 glass of milk
1/2 teaspoon white pepper, freshly ground
1/2 teaspoon black pepper, freshly ground
1/2 teaspoon nutmeg
1/4 teaspoon salt
120 g cheddar cheese with garlic, grated on a large mesh
Salmon and scallops mixed with salt and pepper. Grease ovenproof dish with olive oil. Transfer the salmon and scallops to the ovenproof dish. Sprinkle crumbled feta cheese. Set aside.
Sauce preparetion:
Melt butter in a saucepan. Reduce the heat. Add flour and stir to combine ingredients - no lumps. Slowly add milk, stirring constantly. Increase the heat. Add the spices and stir. Stir until the sauce will be thick. Set aside. Add cheese and stir again.
Cook the pasta according to package directions, but reduce the maximum cooking time about 2 minutes (for example, al dente cooking time is 11 minutes - cook 9 minutes. Snap off the thick and white ends of the asparagus. Cut green asparagus into 1.5 cm pieces. At two minutes before end of pasta cooking add the asparagus and mix. When cooked, drain, but leave 1/4 cup of brew. Put pasta and asparagus back into a saucepan with 1/4 cup of brew. Add bechamel & cheese sauce and mix. Transfer to a ovenproof dish and mix. Put into the oven preheated to 190 degrees C (375F) for 15 minutes.
Serve in bowls and sprinkle a little oregano. Enjoy!
Note: The dish should be smooth, not dry.
No comments:
Post a Comment