Wednesday, May 1, 2013

Ciasto truskawkowe z lodami waniliowymi/ Strawberry cake with vanilla ice cream

Wiosna za oknem i 18 stopni C, a ja miałam ogromną ochotę na coś z truskawek. Znalazłam w swoim zeszycie (który ma już ze 20 lat) stary przepis na ciasto truskawkowo - jogurtowe :). Dlaczego nie spróbować .... Jest przepyszne, szczególnie na gorąco z moimi ukochanymi lodami waniliowymi. Polecam !!!!
---------------------------------------
Spring outside and 18 degrees C, and I had a great desire for something with strawberries. I found in my notebook (which created 20 years ago), the old recipe for yogurt cake with strawberries :). Why not try .... It is delicious, especially hot with my beloved vanilla ice cream. I recommend it!!
 
 




Składniki:
Owoce:
0,5 kg (ok 16 oz) świeżych, słodkich truskawek - pokrojonych w ćwiartki
2 śliwki, słodkie - pokrojone w kostkę
3 łyżki cukru

Ciasto:
2/3 szkl jogurtu naturalnego
2 jajka
100 g masła, roztopione
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szkl jasnego cukru trzcinowego (można użyć też białego cukru, wtedy barwa ciasta będzie jaśniejsza)
1 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka cynamonu, czubata + dodatkowo do posypania
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
lody waniliowe

Owoce wymieszać z cukrem i odstawić na bok na 30 minut.
Rozpuścić masło, ostudzić. Jogurt połączyć z jajami, masłem i ekstraktem. Dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać. Dodać owoce i wymieszać. Nasmarować masłem formę o średnicy 23 cm. Wylać  ciasto do formy. Piec 50 minut w 180 stopniach C (350 F).
ps. Masy można nie mieszać z owocami - wtedy kolor ciasta będzię jaśniejszy. Po wylaniu ciasta na blachę, wysypać na wierzch owoce i powciskać je w ciasto. Ja osobiście wolę tą pierwszą możliwość, gdyż ciasto jest wtedy bardziej soczyste i miękkie.

Podawać na gorąco, posypane cynamonem i cukrem pudrem z 1 gałką lodów waniliowych.

----------------------------------------------------

Ingredients:

Fruits:
0.5 kg (about 16 oz) fresh, sweet strawberries - cut into quarters
2 plums, sweet - diced
3 tablespoons sugar

 Batter:
2/3 of glass of plain yogurt
2 eggs
100 g unsalted butter, melted
1 teaspoon vanilla extract
2/3 of glass light cane sugar (you can also use white sugar, then the color of cake will be lighte)
1 1/2 cup flour
1 teaspoon cinnamon, crested + extra for sprinkling
1 level teaspoon baking soda
1 level teaspoon baking powder
pinch of salt

Additionally:
Powdered sugar for sprinkling
Vanilla Ice Cream


Fruit mix with sugar and set aside for 30 minutes.

Melt the butter and cool. Combine yogurt with eggs, butter and extract. Mix well. In another bowl, mix remaining ingredients. Add to ground yogurt and mix well. Add fruit and mix. Grease the cake pan with a diameter of 23 cm. Pour batter into the mold. Bake for 50 minutes at 180 degrees C (350 F).
ps. You can not mix the batter with fruit - then the color of cake will be lighter. After pouring the batter into the pan, sprinkle on top of the fruit and press it into batter. I personally prefer the first option, because the cake is more juicy.


Serve hot, sprinkled with cinnamon and powdered sugar, with 1 scoop of vanilla ice cream.

2 comments:

  1. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere.
    Brief but very precise information… Thank you for sharing this one.

    A must read article!

    My page; Pure Garcinia Cambogia Diets

    ReplyDelete