Thursday, May 30, 2013

Śniadanie w tortilli/ Breakfast in a tortilla

Około tygodnia temu otrzymałam przepis od Anne R na "Śniadanie w papilotkach". Bardzo go rekomendowała, więc zakupiłam wszystkie niezbędne składniki: bekon, ciastka, jajka i ser. Przepis jest super, ale w trakcie przygotowań całkowicie go zmieniłam ;( Jak to ja.... Tym sposobem wyszło śniadanie w tortilli z warzywami, jajkiem, serem chrzanowym i polską kiełbaską ;) Życzę smacznego :)
---------------------------
About a week ago I received a recipe from Anne R "Breakfast in a cup". She recommended it to me very much, so I bought all the necessary ingredients: bacon, biscuits, eggs and cheese. The recipe was great, but during the preparations I completely changed it ;( All me ... In this way, I made ​​breakfast in a tortilla with vegetables, egg, horseradish cheese and Polish sausage ;) Bon appetit  :)
 





 
 
Składniki (na 6 szt):
4 jajka
3/4 szkl startego żółtego sera z chrzanem (można użyć innego np.: cheddar), starty na tarce o dużych oczkach
1 łyżka mleka
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1 pomidor, pokrojony w kostkę
3 średnie pieczarki, pokrojone w kostkę
3/4 szkl kiełbasy, pokrojonej w kostkę
6 małych tortilli mącznych
1 łyżeczka majeranku - do posypania

Podsmażyć kiełbasę na patelni przez około 3 minut na dużym ogniu, ciagle mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C (375F). Wyjąć formę na duże muffinki. Natłuścić każdy z otworów.
Wymieszać jajka z mlekiem, solą i pieprzem, aż składniki się dobrze połączą. Dodać pomidory, kiełbasę i pieczarki. Dobrze wymieszać.
Na suchej patelni i średnim ogniu podsmażyć tortillę: ok 20 sekund każdą ze stron. Nastepnie wyłożyć tortillę na talerz i włożyć do mikrofali. Zapiekać ok 20 sekund, aż będzie miekka. Wyjąć i włożyć do otworu na muffinka. Przygnieść, aby dobrze przylegała do ścianek. Czynność powtórzyć dla pozostałych 5 tortilli.
Do środka tortilli wlać przygotowaną miksturę. Posypać wierzch majerankiem. Blachę włożyć do piekanika i piec ok 25 minut.
Uwaga: Gdy tortille będą już przypieczone, po ok 13- 15 minutach należy przykryć wierzch folią aluminiową i piec pod folią prze kolejne 10 minut.

Smacznego :)
----------------------------------
Ingredients (for 6 pcs)
4 eggs
3/4 of cup grated horseradish cheese (you can use another like cheddar etc.), grated on large mesh
1 tablespoon milk
1 teaspoon pepper
1/4 teaspoon salt
1 tomato, diced
3 medium white mushrooms, diced
3/4 cup polish sausage, diced
6 small flour tortillas
1 teaspoon marjoram - for sprinkling
Fry the sausage in a  frying pan for about 3 minutes on high heat, stirring constantly. Remove from heat and cool.
Preheat oven to 190 degrees C (375F). Remove a large muffins pan. Grease each of the holes.
Mix eggs with milk, salt and pepper until well combined. Add the tomatoes, sausage and mushrooms. Mix well.
Fry a tortilla about 20 seconds each side on a dry skillet  and over medium heat. Then put a tortilla on a plate and place in the microwave. Bake for about 20 seconds until it is soft. Remove and place in muffin pan. Tortilla should adhere to the walls. Repeat for the remaining 5 tortillas.
Pour the prepared mixture into tortillas. Sprinkle the top of the marjoram. Put the pan in the oven and bake for about 25 minutes.
Note: After about 13 - 15 minutes, cover the top with aluminum foil and bake under foil for next 10 minutes - tortillas should not be scorched.

Enjoy :)

No comments:

Post a Comment