Friday, May 3, 2013

Beza Pavlova z truskawkami i mascarpone/ Pavlova`s meringue with strawberries and mascarpone

4 maja kojarzy mi się z moimi imieninami. W związku z tym przygotowałam coś specjalnego na moich łakomczuchów :) Smacznego ;) Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Monik
------------------------------------------
May 4 reminds me of my nameday. Therefore, I prepared something special for my gourmands :) Enjoy;) All the best for all Monik
 





Składniki

Ciasto:
6 białek
340 g drobnego cukru lub cukru pudru (1,7 szkl)
3 łyzki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (347 F). Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier - po 1 łyżce. Każdorazowo dokładnie mieszać.  Dodać mąkę i wymieszać. Dodać ekstrakt i wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 25-30 cm. Wyłożyć masę na papier i uformować bezę, tak, aby w środku było zagłębienie. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę  do  100 stopni C (212 F). Piec 1,5 h.

Krem:
200 ml śmietany kremówki (min 36%)
200 g serka mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru pudru

Ubić śmietane na sztywno, dodać serek mascarpone i ekstrakt - wymieszać. Na końcu dodać cukier i wymieszać dokładnie.

Owoce:
200 - 300 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki. Jeśli nie są słodkie posypać 2 łyżkami cukru i odstawić na 30 minut.

Sos truskawkowy:
500 g truskawek
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia. Dusić  5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i włożyć do blendera. Zblendować. Włożyć do lodówki na min 2 h przed użyciem.

Bezę polewać sosem przed podaniem.

Inspiracja: ciasto na bezę : slodko-slony.blogspot.com
-------------------------------------------------------------

Ingredients

Meringue:
6 egg whites
340 g caster/fine sugar or powdered sugar (1.7 glasses)
3 tablespoons potato flour
1.5 tsp vanilla extract
Preheat the oven to 175 degrees C (347 F). Beat the whites to stiff. Gradually add sugar - 1 table spoon. In each case thoroughly mixed. Add flour and mix. Add the extract and mix. On the baking paper draw a circle with a diameter of 25-30 cm. Put the weight of the paper and form a meringue, so that the inside was recess. Put in the oven and immediately reduce the temperature to 100 degrees C (212 F). Bake 1.5 h

Cream:
200 ml heavy cream (min 36%)
200 g mascarpone cheese
2 teaspoons vanilla extract
1 tablespoon powdered sugar

Whip the cream to stiff, add the mascarpone cheese and extract - mix. Finally, add the sugar and mix thoroughly.

Fruits:
200 - 300 g strawberries, cut into quarters. If they are not sweet sprinkle with 2 tablespoons of sugar and let stand for 30 minutes.


Strawberry sauce:
500 g of strawberries
Fourth of glass sugar
1 teaspoon lemon juice

Place the ingredients in a saucepan, bring to a boil. Simmer for 5-8 minutes, stirring from time to time. Cool and put into blender. Blend. Put in the fridge for min 2 h before use.

Pour sauce on top of meringue before serving.



No comments:

Post a Comment