Monday, May 13, 2013

Kluski śląskie / Polish white Silesian dumplings

Kluski śląskie, zwane też białymi są bardzo znane w Polsce, szczególnie w części południowej, jak i wschodniej kraju. Jak byłam mała, babcia i mama robiły je z cebulką i skwarkami. Uwielbiam ich smak - pyszności ;) Często można spotkać je jako dodatek do pieczonych mięs.  Moja wersja jest z sosem mięsno - pomidorowym. Smacznego!
-----------------------------------
Silesian dumplings, also called white are very famous in Poland, especially in the southern and eastern part of the country. When I was a little, my grandma and mom made them with onion and baconI love the taste - yummy;) You can often find them as extras to roasted meats. My version is made with meat & tomato sauce. Enjoy!
 




 
 
Składniki (na 3 - 4 porcje):
1 kg ziemniaków, obranych, ugotowanych w wodzie z 1 łyżeczką soli
mąka ziemniaczana

Ziemniaki przecisnąć przez praske lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków - bardzo dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Włożyć do miski i wyrównać powierzchnię. Podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i odłożyć na talerz. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać do miski odłożone ziemniaki. Wyrobić ciasto. Z ciasta lepić kule i w każdej z nich robić wgłębienie palcem. Przygotować sos - patrz poniżej.
W garnku zagotować ok 2 l wody z 1 łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzucać kluski (podzielić na partie). Gotować ok 3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Podawać z sosem mięsnym.

Sos mięsno - pomidorowy:
500 g mięsa mielonego
350 g passaty pomidorowej bądż sosu pomidorowego
sól, pieprz świeżo zmielony
2 łyżeczki przyprawy do mięsa lub cajun
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka startej kolendry

Mięso włożyć do rondla wraz z ok 150 g sosu i dusić na małym ogniu ciągle mieszając - do momentu, aż mięso się usmaży. Dodać przyprawy i pozostały sos. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
--------------------------------
Ingredients (for 3 - 4 servings):
1 kg potatoes, peeled, boiled in water with 1 teaspoon salt
potato flour

Squeeze the potatoes with crimping tool/ mash the potatoes with pestle. Put them in a bowl and level the surface. Divided into four parts. Take the fourth part of the potatoes and put on a plate. Pour the potato flour in the empty space. Add the potatoes aside on a plate. Knead the dough. Make balls of dough and do recesses in each used your finger. Prepare the sauce - see below.
In a saucepan boil about 2 liters of water with 1 teaspoon salt. Throw the dumplings into boiling water (divided into parts). Cook for about 3 minutes after rising to the surface. Serve with meat & tomato sauce.

Meat & tomato sauce: 500 grams ground meat
350 g of tomato passata or any tomato sauce
salt and freshly ground pepper

2 teaspoons seasoning for meat or cajun
1 teaspoon sweet paprika
1 teaspoon coriander

Put the meat to the pan with about 150 g of sauce and simmer over low heat, stirring constantly - until the meat will fry. Add the spices and the remaining sauce. Stir until all the ingredients are combined.



6 comments:

  1. Piękne zdjęcia i podanie :)
    Uwielbiam kluski śląskie, tradycyjna potrawa kuchni śląskiej.

    ReplyDelete
  2. ojej, ale pyszne! a jakie ładne Ci wyszły.
    całe wieki ich nie jadłam.

    ReplyDelete
  3. My Simple CuisineMay 13, 2013 at 2:53 PM

    Dziekuje Wam serdecznie ;)

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam takie kluchy i jeszcze z takim przepysznym sosikiem. Super!!! Dziękuję za udział w akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    ReplyDelete
  5. W tej wersji jeszcze nie jadłam :)

    ReplyDelete