Monday, March 11, 2013

Zupa fasolowa z fasoli pinto z kurczakiem i boczkiem/ Bean soup with pinto beans, chicken and bacon

Czas na kolejną z zup - tym razem fasolową. Zamiast zwykłej fasoli - fasola pinto wraz z kurczakiem i  boczkiem. Dobra na zimne dni ;P
-----------------------------------
Time for  another soup - bean soup. Instead of the usual beans - pinto beans with chicken and bacon. Good for cold days ;P



 
 
Składniki:
3 podudzia z kurczaka
2 szklanki fasoli pinto
150 g boczku bez skórki
2 duże marchewki
1 pietruszka
3 duże ziemniaki
listki laurowe (3-4 szt)
ziele angielskie  (6-8 ziaren)
1,5  l wody na bulion
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, cukier, pieprz
2 łyżeczki Vegety
 
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia na noc. Następnego dnia wylać wodę i opłukać fasolę.
Kurczaki wymyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać łyżeczkę soli - zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać Vegetę i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Dodać fasolę, listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotować ok 2h dolewając od czasu do czasu przegotowanej wody, gdy ta wyparuje. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek pokroić w małą kostkę.  Po 2 h dodać marchewkę, pietruszkę i boczek do zupy. Gotować kolejne 1/2 h. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować kolejne 20-30 minut mieszając zupę, aby się nie przypaliła.  Podawać z pieczywem.
--------------------------------
Ingredients:
3 chicken drumsticks
2 cups pinto beans
150 g bacon without skin
2 large carrots
1 parsley
3 large potatoes
bay leaves (3-4 leaves)
pimento (6-8 grains)
1.5 liters of water for broth
1 teaspoon sweet paprika
salt, sugar, pepper
2 teaspoons Vegeta

Rinse beans, cover with cold water and leave to soak overnight. The next day, pour out the water and rinse beans one more time.
Wash chicken and place in the pot. Cover with water, add a teaspoon of salt - boil. Remove scum. Add Vegeta and simmer over low heat about 15 minutes. Add beans, bay leaves and pimento. Cook for about 2 hours pouring boiled water, when this evaporates. From time to time, stir with a wooden spoon. Grate the carrots and parsnips on a grater with coarse mesh. Cut the bacon into small cubes. After 2 hours add the carrots, parsley and bacon to the soup. Simmer another half hour potatoes cut into cubes and add to the soup. Simmer for another 20-30 minutes, stirring the soup. Notice: Soup cannot burn. Serve with bread.

No comments:

Post a Comment