Monday, May 6, 2013

Ciasteczka owsiane z rodzynkami/ Oatmeal cookies with raisins

Czas na kolejne ciasteczka owsiane - tym razem z rodzynkami moczonymi w brandy :) Smacznego ;)
----------------------------------------------------
Time for another oatmeal cookies - this time with raisins soaked in brandy :) Enjoy;)
 
 


 

Składniki na 12 dużych ciasteczek:
170 g masła + na wysmarowanie blachy
1/2 szkl białego cukru
1/2 szkl jasno brązowego cukru, drobnego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/4 szkl mąki pszennej lub tortowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
4 szkl płatków owsianych
1,5 szkl rodzynek
2 łyżki brandy
woda do zalania rodzynek
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rodzynki namoczyć w brandy i zalać przegotowaną wodą - tak aby były przykryte. Moczyć min 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (374 F). Utrzeć masło z cukrami, aż powstanie gładka masa. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W oddzielnej misce, przesiać mąkę i wymieszać z solą, sodą i cynamonem. Dodać powoli mąkę do masła i wymieszać. Dodać płatki owsiane i rodzynki (bez wody i brandy), wymieszać łyżką. Blachy wysmarować masłem. Ręce namoczyć w ciepłej wodzie. Nakładać łyżką na rekę, ciasteczka formować w kulę, a następnie rozpłaszczać drugą ręką. Wykładać na blachę. Piec 8-10 minut lub do momentu, aż ciasteczka się przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić - ok 2 minuty. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
 
Smacznego :)
---------------------------------------------------
Ingredients for 12 big cookies:
170 g butter + extra for greased, unsalted
Half a cup of white sugar
Half of cup of fine light brown sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 1/4 cup of wheat flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon salt
4 cup of rolled oats (whole grain)
1.5 cup  raisins
2 tablespoons brandy
water to soak raisins
All ingredients should be at room temperature. Soak raisins in brandy and pour boiled water - so that they will be covered. Soak at least 30 minutes.
Preheat the oven to 190 degrees C (374 F). Whip butter and sugars until smooth. Add eggs and vanilla extract and mix. In a separate bowl, sift the flour and mix with the salt, baking soda and cinnamon. Slowly add the flour to the butter and mix. Add oatmeal and raisins (without brandy and water) and mix with a spoon. Grease baking sheets with butter. Soak hands in warm water. Apply a spoon on hand to form a ball, then flatten by your other hand. Place the cookies on the baking sheets. Bake 8-10 minutes or until it is golden brown. Remove from oven and let cool slightly - about 2 minutes. Put on the rack to cool completely.

Enjoy :)

1 comment: