Monday, March 25, 2013

Tarta z kurczakiem i pieczarkami/ Tart with chicken and champignons

Zastanawiałam się wczoraj co zrobić dzisiaj na obiad.... Wpadłam na pomysł zrobienia kolejnej tarty - tym razem z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo proste i szybkie danie. Oczekiwanie trochę dłuższe, ale warto :P
-------------------------------------
Yesterday I was wondering what to do for lunch today .... I had the idea of ​​making another tarts - this time with chicken and champignons. Very simple and quick dish. Waiting is a little longer, but it's worth: P
 


Składniki na farsz:
1 pierś z kurczaka
10 średnich pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, przyprawa do mięsa, rozmaryn
oliwa

Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w kostkę. Nasmarować przyprawą do mięsa, pieprzem oraz rozmarynem. Odstawić na bok.
Pieczarki wymyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszlić na patelni z 1 łyżką oliwy. Ostudzić.
Składniki przesypać do jednego naczynia i wymieszać. Doprawić przyprawami.

Składniki na śmietankę:
1 szklanka gęstej śmietany
2 jajka
2 łyżki mąki
15 dag żółtego sera, starty
sól, pieprz
Składniki wymieszać w misce i przelać całość do miski z kurczakiem. Wymieszać.

Ciasto na tartę - patrz Ciasto na tartę
Ciasto włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie wyjąć i wypełnić farszem z kurczakiem i śmietanką. Obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec 1 h.
----------------------------
Ingredients for the filling:
1 chicken breast
10 medium mushrooms
1 onion, chopped
salt, pepper, seasoning the meat, rosemary
olive oil
Wash chicken breast, cut into cubes. Sprinkle with seasoning for meat, pepper and rosemary. Set aside.
Wash mushrooms and cut them into cubes.
Dice the onions, heat in a frying pan with 1 tablespoon of olive oil until soft. Cool.
Ingredients place into one bowl  and mix. Season with spices.

Ingredients for the cream:
1 cup thick sour cream
2 eggs
2 tablespoons of flour
15 grams cheese, grated
salt and pepper
Mix ingredients in a bowl and pour into the bowl with the chicken. Mix.


The dough for tart - see Tart dough
Put the dough in the oven for 10 minutes at 200 degrees C. Then remove and add filling with chicken and cream. Reduce temperature to 180 degrees C. Bake for 1 hour







2 comments:

  1. Farsz zdrowy i fit.
    Ale sos to bomba kaloryczna ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przemo - zamiast smietany mozesz dodac gesty jogurt :p tez bedzie ok ;P

      Delete