Tuesday, May 21, 2013

Nadziewane i zapiekane jumbo shells/ Stuffed and casseroled jumbo shells

Mielona wołowina, czarna fasola, kukurydza, passata pomidorowa, przyprawy jako nadzienie do jumbo shells i zapieczone pod pierzynką z ostrego sera .... Cudo .... Uwielbiam takie potrawy. Poniższa jest mojego pomysłu. Smacznego :)
------------------------
Ground beef, black beans, corn, tomato passata, spices as stuffing for baked jumbo shells and covered with spicy cheese .... Yummy.... I love the food. This dish is my own idea. Enjoy :)
  



 

Składniki:
1 lb/ 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 puszka (19 oz/ 1lb 3 oz/ 538g) czarnej fasoli
1 puszka (15,25 oz/ 432g) kukurydzy
1/2 łyżeczka startego oregano
1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczka startej bazylii
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka startej kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cajun lub przyprawy do mięsa
500 g passaty pomidorowej (95,5% sos z pomidorów)
6 oz/ 170 g makaronu jumbo shells
1 łyżeczka oliwy
6 oz/ 170 g zółtego sera Monterey Jack z Jalopeno (bądź innego ostrego), starty na tarce o dużych oczkach

Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć  ogień i smażyć, aż przestanie być czerwone, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę. Wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać ok 150 g passaty pomidorowej - wymieszać. Smażyć kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika. Lekko ostudzić. Wyjąć makaron z pojemnika. Nakładać farsz do środka muszelek. Napełniony farszem makaron układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Ułożyć 1 warstwę. Zalać połową sosu. Na wierzch wyłożyć starty ser. Ponownie zalać sosem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (350 F) i piec ok 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło. Smacznego !!!!!!
-----------------------------------------------
Ingredients:
1 lb / 0.5 kg ground beef
1 can (19 oz / 1lb 3 oz / 538g) black beans
1 can (15.25 oz / 432g) of corn
1/2 teaspoon grated oregano
1/2 teaspoon freshly ground black pepper
1/2 teaspoon grated basil
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon grated coriander
1/2 teaspoon sweet paprika
1 teaspoon Cajun or seasoning for meat
500 g of tomato passata (95.5% of tomato sauce)
6 oz / 170 g jumbo pasta shells
1 teaspoon olive oil
6 oz / 170 g Monterey Jack cheese with Jalopeno (or other sharp), grated on large mesh

Put the meat in the hot frying pan. Reduce heat and fry until no longer red, stirring constantly with a wooden spoon. Add the spices, beans and corn. Stir and fry for another 2 minutes, still stirring with a wooden spoon. Add about 150 g of tomato passata - mix. Fry for another 2 minutes, stirring from time to time. Remove from the burner. Cool slightly. Remove the jumbo shells from the container. Put the stuffing into the shells. Put stuffed shells in an ovenproof dish greased with oil. Place one layer. Pour half of the sauce. Put grated cheese on the top. Again, pour the sauce. Preheat oven to 180 degrees C (350 F) and bake for about 45-50 minutes. Remove from the oven and serve warm. Enjoy!!
 
Hola Mexico 3

2 comments:

  1. Witaj, Przyjmij moją nominacje do nagrody Liebster Awards :) http://zdrowykarmelek.blogspot.com/
    Pozdrawiam i życze miłej zabawy :)

    ReplyDelete