Wednesday, March 13, 2013

Zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem/ Onion soup with croutons and cheese

Obiecałam Ewie W, iż zrobię coś wegetariańskiego - specjalnie dla niej. Myślałam i wymyśliłam - zupa cebulowa - rewelacyjna na zimne dni :P.
-------------------------------
I did something vegetarian as I promised to Ewa W. Something especially for her: onion soup - the best for cold days: P.

 

Składniki:
1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
1 l bulionu warzywnego (1 l wody, 1 łyżka Vegety - zagotowane)
6 ząbków czosnku (zmiażdżony)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki ostrej lub chilli
sól, pieprz
2 kromki chleba
50 g masła
100 g sera żółtego

Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni w rozpuszczonym maśle. Dodać do bulionu i zagotować. Zmniejszyć ogień. Dodać czosnek i przyprawy. Dudić przez ok 45 minut, aż cebula będzie miekka.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć w piekarniku lub na patelni (z masłem), aż się zarumieni. Ser zetrzeć na tarce.
Zupę wlać do miseczki (żaroodpornej), na wierzch położyć grzanki z chleba i posypać serem. Wstawić do mikrofali na 1 minutę, aż ser się stopi.

----------------------------
Ingredients:
1 kg onion, cut into thin slices
1 liter of broth (1 liter of water, 1 tablespoon Vegeta - boiled)
6 cloves of garlic (crushed)
1 teaspoon of thyme
1 teaspoon hot pepper or chilli
salt and pepper
2 slices of bread
50 g of butter
100 g cheese

Fry onion with melted butter in a frying pan until glassy. Add the broth and bring to boil. Reduce the heat. Add the garlic and spices. Simmer for about 45 minutes, until the onion will be soft.
Cut bread into cubes and fry in the oven or in a frying pan (with butter), until golden. Grate the cheese.

Pour the soup into a bowl (heat-resistant), placed fried bread cubes on top and sprinkle with cheese. Put in the microwave for 1 minute, until cheese is melted.

2 comments:

  1. Dziękuję Moniczko:)) Ewa W;)

    ReplyDelete
  2. I tasted this soup--and it was delicious! It had so much flavor! Monika told me it was "spicy"--and it was (because of the cheese)--but not too much. That's what was so good . . . spicy, but not too much. Thank you for letting me try it. I'm going to make it soon.

    ReplyDelete