Tuesday, May 7, 2013

Gołąbki z kaszą gryczaną/ Stuffed cabbage with buckwheat

Co byście powiedzieli na gołąbki z kaszą gryczaną zamiast ryżu. Pomysł podrzuciła mi moja kochana mama :P A wynik? Pyszności.... ;)
------------------------------------------------
What would you say to stuffed cabbage with buckwheat instead of rice. The idea  was tossed by my dear mother: P And the result? Yummy .... ;)
 





 
Składniki (na 2 brytfanki)
1 główka kapusty pekińskiej
2 l bulionu warzywnego
400 ml sosu pomidorowego
farsz z mięsa mielonego - patrz ponizej
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
300 g kaszy gryczanej (3 torebki)
2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo startego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżeczki słodkiej papryki
1  duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
5 ząbków czosnku, wyciśnietych lub drobno pokrojonych
1 łyżecza startej kolendry

Przygotowanie farszu z mięsa mielonego:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (z łyżeczką soli). Studzimy. Cebulę i czosnek smażymy na oleju/oliwie, aż cebula się zeszkli. W misce mieszamy wszystkie składniki z farszu (powinny być wystudzone). Dodajemy przyprawy i odstawiamy na bok.

Przygotowanie gołąbka:
Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody (z 1 lyzeczka soli) na co najmniej 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i oddzielamy kolejne liście. Uwaga: kapusta jest gorąca. Osuszamy liście. Uwaga: brzydkie liście zostawiamy i układamy je na dnie brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki.
Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w brytfance jeden obok drugiego. Zalewamy bulionem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Na wierzch polewamy ok 200ml sosu pomidorowego. Podgrzać piekarnik do 190 stopni C (375F) i piec ok 1,5 -2 h. Można podawać z sosem pomidorowym lub polać sosem z brytfanki.
-------------------------------------------

Ingredients
1 head of cabbage
2 liters vegetable broth
400 ml of tomato sauce
stuffing of ground meat - see below
1 teaspoon salt
sSuffing:
1 kg ground meat (beef or pork)
300 g of buckwheat - (3 bags)
2 teaspoons black pepper, freshly grated
1 teaspoon of thyme
1 teaspoon basil
1 and 1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tsp sweet paprika
1 large onion, cut into small cubes
5 ząbkówi garlic, squeezed and finely chopped
1 teaspoon grated coriander

Prepare the stuffing of ground meat:
Cook buckwheat according to package directions (with a teaspoon of salt). Cool. Fry the onion and garlic in oil until onions are soft and delicate. In a bowl, mix all the ingredients of the stuffing (should be cooled down). Add spices and set aside.


Preparation stuffed cabbage:
Remove a cabbage root with knife and put the cabbage in boiling water (with 1 teaspoon of salt) for at least 10 minutes. After this time, remove it and separate next leaves. Note: The cabbage is hot. Dry leaves. Note: leave the ugly leaves - will be used to cover the bottom of an ovenproof dish.
For each leaf we put a portion of stuffing and roll up from the base. Wrap the edges of the leaf. Put stuffed cabbage side by side in an ovenproof dish. Pour broth, so that the stuffed cabbage are covered. Pour 200 ml of tomato sauce on the top. Preheat oven to 190 degrees C (375F) and bake for about 1.5 -2 hours. Can be served with tomato sauce and pour over the sauce from ovvenproof dish.


Zobacz też/ See also
 

No comments:

Post a Comment