Kurczak w kolejnej odsłonie - tym razem z boczusiem. Może trochę kalorycznie, ale za to pysznie :) Nie ma co się rozpisywać - trzeba spróbować ;) Polecam !!!
----------------------------
Chicken in the next edition - this time with bacon. Maybe some caloric, but it is delicious :) There is no need to write much - you have to try;) I recommend it!
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżeczka oregano + 1/2 łyżeczki do posypania potrawy
1/2 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka cajun lub przyprawy do mięsa
3 łyżki sosu sojowego, ciemnego
1 łyżka brendy
2 łyżki oliwy z oliwek
6 długich plasterków boczku (surowy lub wędzony - wg upodobań)
olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia
3 duże ziemniaki
1/2 łyżeczka soli do przygotowania ziemniaków
150 g śmietany kremówki lub sosu śmietanowo - grzybowego jako dodatek do dania
Pierś wymyć i pokroić wzdłuż na 6 długich kawałków. Przyprawy wymieszać z oliwą, brendy i sosem sojowym. Polać kurczaka i odstawić na min 30 minut. Ja odstawiam do lodówki na noc, aby kurczak był bardziej kruchy. Wyjąć z lodówki i każdy kawałek owinąć boczkiem, układająć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Ziemniaki zagotować w gorącej wodzie z solą - ok 10 minut. Wyjąć i odcedzić. Dodać do żaroodpornego naczynia.
Kurczaka i ziemniaki posypać oregano. Piec w 180 stopniach C (350 F) przez ok 20-25 minut.
Podawać z sosem śmietanowo- grzybowym (patrz Sos smietanowo- grzybowy) lub kremówką.
Smacznego!!!
-------------------------------------------
Ingredients:
1 double chicken breast
1 teaspoon oregano + 1/2 teaspoon for sprinkling
1/2 teaspoon pepper, freshly ground
1/2 teaspoon five spices
1 teaspoon Cajun or seasoning for meat
3 tablespoons soy sauce, dark
1 tablespoon brandy
2 tablespoons olive oil
6 long slices of bacon (raw or smoked - according to preference)
oil to grease ovenproof dish
3 large potatoes
1/2 teaspoon salt for potatoes preparetion
150 g sour cream or creamy and mushroom asauce s a side dish
Wash chicken breast and cut lengthwise into 6 long pieces. Mix the spices with olive oil, brandy and soy sauce. Pour over the chicken and set aside for a minimum of 30 minutes. I put the chicken in the refrigerator for the night to make it more brittle. Remove from the refrigerator, each piece of chicken breast wrap with bacon. Put into the greased ovenproof dish.
Boil potatoes in hot water with salt - about 10 minutes. Remove and drain. Add to the ovenproof dish.
Sprinkle the dish with oregano. Bake at 180 degrees C (350 F) for about 20-25 minutes.
Serve with creamy and mushroom sauce (see Creamy and mushroom sauce) or sour cream.
Enjoy!
No comments:
Post a Comment