Wednesday, May 22, 2013

Czekoladowo & orzechowe trufle/ Chocolate & nut truffles

Jestem wielką wielbicielką trufli czekoladowych, orzechowych, obtoczonych w kakao etc.... Znalazłam fajny przepis w gazecie Cooking light all time top-rated właśnie na trufle. Jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła ;) Więc powstała całkiem nowa wersja i nowy smak trufli ala Monika :) Pyszności :)
--------------------------------------------
I am a big fan of chocolate, nuts, coated in cocoa truffles etc .... I found a nice recipe just for truffles in the newspaper: Cooking Light all-time top-rated. However, I would not be myself if I did not change anything;) So I created a new version and a new flavor of truffles ala Monika :) Yummy ;)
 



 
 
Składniki:
3 łyżki Nutelli
2 1/2 łyżki likieru Baileys
1 łyżka gęstego syropu truskawkowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
1/4 łyżeczki soli
4 oz/ 113 g mlecznej czekolady, drobno pokrojonej
1 oz/ 28 g białej czekolady, drobno pokrojonej
1/3 szkl orzechów włoskich i piniowych (proporcja 2/3 na 1/3), startych na tarce o dużych oczkach

Połączyć ze sobą 6 pierwszych składników w misce. Do garnka wlać wodę (ok 1/3 garnka) i zagotować. Położyć miskę ze składnikami na garnek - tak, aby miska nie wpadła do gotującej się wody (musi być większa niż garnek).  Uwaga: Miska nie może być plastikowa. Mieszać, do momentu, aż czekolada się rozpuści (ok 2-4 minuty). Zdjąć z garnka i odstawić na bok na min 6 h lub na całą noc. Nabierać po 1 łyżeczce masy czekoladowej i obtaczać w startych orzechach. Tworzyć kulę  i odkładać na talerz.
Smacznego ;p
------------------------------------------
Ingredients:
3 tablespoons Nutella
2 1/2 tablespoons of Baileys
1 tbsp thick strawberry syrup
1 teaspoon vanilla extract
1/4 teaspoon salt
4 oz / 113 g milk chocolate, finely chopped
1 oz / 28 g white chocolate, finely chopped
1/3 cup walnuts and pine nuts (2/3 to 1/3), grated on a grater with large mesh


Combine the first 6 ingredients in the bowl. Pour the water into the pan (about 1/3 the pot) and bring to a boil. Place the bowl with the ingredients on the pot - so that the bowl did not fall into the boiling water (must be larger than the pot). Note: The bowl can not be made ​​of plastic. Stir until chocolate is melted (about 2-4 minutes). Remove from the pan and set aside on a minimum 6 hours or overnight. Scoop about 1 teaspoon of the chocolate mixture and coat in grated nuts. Roll into a ball and set aside on a plate. Repeat procedure with remaining chocolate mixture and nuts.
Enjoy, P



Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

1 comment:

  1. Uwielbiam domowe trufelki! A tu jeszcze Nutella i Bailey's do kompletu! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    ReplyDelete