Friday, May 10, 2013

Muffiny cytrynowo-makowe/ Lemon & poppy seeds cupcakes

Na weekend zrobiłam muffiny cytrynowo - makowe ;) Takie, aby można było wziąć je ze sobą podczas zwiedzenia bądź wylegiwania się na plaży. Tylko czy pogoda dopisze? W ostatni weekend była rewelacyjna i po raz pierwszy w tym roku się opaliłam ... Wracając do tematu - połączenie tych dwóch składników i jeszcze innych się sprawdziło ;) Więc życzę smacznego tym co zechcą je przygotować :)
---------------------------------
I made lemon & poppy seeds cupcakes ;) Such that I can take them with me during visiting or lounging on the beach - if the weather permits... This past weekend was sensational and I tanned the first time this year. Returning to the subject - a combination of the above ingredients and other has worked;) So I wish bon appetit for all those who want to prepare them :)





Składniki
Suche:
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka sody do pieczenia
1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:
1/3 szkl śmietany kremówki
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sok z 1 dużej cytryny
1/2 szkl niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru
2 jajka
3 łyżki startej skórki z cytryny
2 łyżki masy makowej z puszki

Połączyć ze sobą suche składniki w misce. Odstawić na bok. W drugiej misce połączyć śmietanę, mleko, ekstrakt i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok. W dużej misc utrzeć masło z cukrem - mieszać, aż dobrze się ze sobą połączą. Dodać po 1 jajku - po każdym razie bardzo dobrze zmiksować. Dodać startą skórkę i wymieszać. Dodać na zmianę mąkę z masą śmietanową. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Na końcu wymieszać masę z makiem.
Piekarnik ustawić na 180 stopni C (350 F). Wyłożyć ciasto do papilotek. napełniać do 2/3 papilotek. Piec 30-35 minut.

Inspiracje: mehankitchen.blogspot.com
---------------------------------------------

Ingredients

Dry ingredients:
Half of glass of flour
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon baking powder

Other ingredients:
Third glass sour cream
2 tablespoons milk
1 teaspoon vanilla extract
juice of 1 large lemon
Half of glass unsalted butter, at room temperature
1 glass of sugar
2 eggs
3 tablespoons grated lemon zest
2 tablespoons of mass poppy (canned)

Combine dry ingredients together in a bowl. Set aside. In another bowl, combine the cream, milk, extract and lemon juice. Mix well and set aside. In a large bowl, whip the butter and sugar  until well blended. Add 1 egg. After each , mix the batter until well combined. Add the grated zest and mix. Add flour alternately with the cream mass. After each addition, mix thoroughly. Finally, mix the batter with poppy seeds.

Oven set at 180 degrees C (350 F). Put the batter into cupcakes forms. Fill to 2/3 of cupcakes forms. Bake 30-35 minutes.

Inspiration: mehankitchen.blogspot.com

No comments:

Post a Comment